FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da će parlamentarni izbori biti održani krajem 2011. godine i neće biti prijevremeni u smislu u kojem to neki zazivaju. "Proljeće 2012. je redoviti rok do kada se moraju održati izbori, što su jasno i precizno odredili svi oni koji su ovlašteni tumačiti Ustav i sve odredbe koje se odnose na izbore. Mi smo rekli da će izbori biti do kraja 2011. i oni neće biti prijevremeni u onom smislu u kojem to neki zazivaju", rekla je Kosor odgovarajući na novinarski upit razmišlja li o izborima 2012. Na pitanje na što je ponosna u protekloj godini, a što ne bi ponovila, premijerka je rekla kako je ova godina bila teška te da su puno dobrog posla odradili. Očekuje da će iduća godina, prije svega, biti bolja u gospodarskom oporavku istaknuvši da će središnje mjesto rada njezine vlade biti poticanje investicija te povećanje zaposlenosti. "Rast nezaposlenosti bilo je možda najteže za mene i vladu u prošloj godini", kazala je. Najboljim u 2010. ocijenila je uspjeh u pregovorima s EU, uspješnim trenutcima smatra i uvođenje reda u javnim poduzećima istaknuvši da su upravo zbog toga, unatoč zahtjevima s početka godine za poskupljenjem struje od najmanje 20 posto, ipak izdržali 2010. bez poskupljenja struje. Dobrim je ocijenila stvaranje i novoga ozračja u političkom životu za stvarnu borbu protiv korupcije. Pri tome je izdvojila donošenje Zakona o oduzimanju imovine svima koji će biti pravomoćno osuđeni za kriminal i korupciju, unošenje odredbe u Ustav o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala, te uštede koje su se postigle zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor otvorila je danas rekonstruirane sale centralnog operacijskog bloka u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju Kliničke bolnice "Sestara milosrdnica", u što je uloženo oko 8 milijuna kuna. Otvaranju četiri rekonstruirane sale i sobe za post operacijski oporavak su, uz mnoge liječnike i medicinske sestre, nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović te ravnatelj KB "Sestre milosrdnice" Krešimir Rotim. Premijerka je zahvalila svim zdravstvenim djelatnicima na njihovom predanom radu u koji, uz višegodišnje školovanje i usavršavanje, moraju uložiti dio koji nema svatko - ljubav prema bližnjemu te ljubav i poštovanje prema ljudima. Osvrćući se na rad vlade u 2010. koja je bila teška, premijerka Kosor je istaknula da - unatoč mnogim snažnim i na trenutke preteškim udarcima sa svih strana te nastojanjima da se u proračunu za 2011. dodatno smanje plaće svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu - vlada to nije učinila. Ravnatelj Rotim rekao je da su danas, prvi put nakon 63 godine, renovirali centralni operacijski blok. Naglasio je da je Klinika za traumatologiju, sada dio KB "Sestre milosrdnice" , "biser hrvatske medicine" u kojoj se uz ostalo nalazi Odjel za opekline te referentni Centar za ozljede kralježnice.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija od danas, temeljem odobrenja Agencije za elektroničke medije (AEM), ponovno emitira svoje televizijske programe unutar mreže digitalne televizije MUX B koji se unutar te mreže nisu emitirali od 27. prosinca, izvijestila je Služba za odnose s javnošću HRT-a. Time je gledateljima koji su tijekom posljednjih nekoliko dana u pojedinim dijelovima zemlje ostali bez slike na malim ekranima ponovno omogućeno nesmetano praćenje programa. Do prestanka emitiranja programa HRT 1 i HRT 2 došlo je zbog isključivanja spomenutih kanala iz MUX B-a, što je učinjeno kako bi se u mreži MUX B oslobodio prostor za emitiranje novih specijaliziranih televizijskih kanala koji će uskoro biti pokrenuti. e.

ZAGREB - Od prvoga siječnja sir i vrhnje na zagrebačkim se tržnicama više neće moći prodavati kao dosad na drvenim klupama na otvorenome, nego isključivo u rashladnim vitrinama zbog propisa usklađenih s normama Europske unije. Glasnogovornik Tržnica Zagreba Miro Bakrač izjavio je za Hinu da od 1. siječnja 2011. na snagu stupa rješenje višega sanitarnog inspektora Ministarstva zdravstva kojim se Zagrebačkom holdingu - podružnici Tržnice Zagreb naređuje da na tržnicama osigura primjerenu temperaturu od četiri do osam stupnjeva, to jest rashladne vitrine za mliječne proizvode koji su se dosad prodavali na klupama. Na Novu godinu zagrebačke tržnice ne rade, a kupci će sir i vrhnje iz rashladnih vitrina moći kupovati od 2. siječnja 2011. Na 17 zagrebačkih tržnica na kojima se prodaje sir i vrhnje od potrebne 123 rashladne vitrine postavljeno je nešto više od 50 posto. Ostale bi trebale biti postavljene do 10. siječnja jer jedan dobavljač kasni s isporukom, rekao je Bakrač i dodao da su time ispunili uvjete iz rješenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. Istaknuo je da je postavljanje rashladnih vitrina Zagrebački holding - podružnicu Tržnice Zagreb stajalo 1.250.000 kuna te da prodavačima neće povećavati najamninu.

VIROVITICA - Virovitička policija uhitila je šestoricu mladića koje sumnjiči da su od srpnja do listopada provaljivali u škole, trgovine i dvorišta kuća svojih sugrađana iz kojih su krali informatičku opremu, motocikle i bicikle. Ukradene stvari dvojica 17-godišnjaka i četvorica 19-godišnjaka nisu prodali nego odnijeli svojim kućama pa je najveći dio ukradenih predmeta pronađen i biti će vraćen vlasnicima.Šestoricu mladića policija će prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu za mladež zbog deset krađa "teških" 26 tisuća kuna.

ZAGREB -Ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izvest će večeras, posljednjega dana 2010. godine, operetu "Šišmiš" Johanna Straussa mlađeg. Tu najpoznatiju operetu Johanna Straussa mlađeg, koja je nakon praizvedbe 1874. godine postala sinonimom operetnog žanra, režirao je Krešimir Dolenčić a dirigira Michael Helmrath. Ravnatelj Opere HNK Branko Mihanović izjavio je kako je misao vodilja u postavljanju "Šišmiša" na Silvestrovo bila da se ponovno na veliku scenu vratiti opereta koja ima tradiciju. Poveznica "Šišmiša" i naše današnjice je i u tome što je ona nastala u doba recesije kao pokušaj da se pučanstvo utješi. U tome se nije uspjelo, no ostala je prekrasna opereta koja je postala tradicija, kazao je Mihanović istaknuvši da su karte za večerašnju izvedbu rasprodane."Šišmiša" će u 18 sati prenositi i HRT.

(Hina) xntod ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙