FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 18. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB

Bit će novih osvježenja u Vladi na tragu snaženja našeg gospodarskog tima, rekla je predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor pozdravljajući izaslanike na programskoj skupštini koalicijskog partnera HSS-a danas u Zagrebu. "Pred nama je izborna godina, važno nam je stvoriti tim koji će omogućiti provedbu sva tri programska stupa ove Vlade - gospodarskog oporavka, pristupanja Europskoj uniji i borbe protiv korupcije", rekla je premijerka pred više stotina HSS-ovih izaslanika, kojima je zahvalila na dosadašnjoj potpori i pozvala ih na daljnju suradnju u idućoj godini. Predsjednik HSS-a Josip Friščić istaknuo je da će Vlada imati potporu i u idućoj godini, za koju je rekao da će biti "godina investicija". "Vlada, koja je imala snage izmijeniti Ustav i uspostaviti djelotvoran pravosudni sustav, ima našu punu podršku", poručio je Friščić. Kao osnovne programske smjernice HSS-a istaknuo je očuvanju obiteljskih gospodarstava, decentralizaciju lokalne samouprave i ravnomjeran regionalni razvoj. "Malo i srednje gospodarstvo, obiteljsko poduzetništvo bit će model prozvodnje hrane u Hrvatskoj, jer je to model kojemu se i Europa okreće". Na tom tragu očekuje nas puna fiskalna odgovornost, a i doneseni proračun za 2011. na tom je tragu, istaknuo je Friščić.

ZAGREB

Na zagrebačkome Kvaternikovom trgu danas se održava humanitarni Božićni sajam na kojemu prodajom prigodnih božićnih proizvoda područni odbori HDZ-a Gornji grad Medveščak, Donji grad, Maksimir i Pešćenica Žitnjak prikupljaju novac za četiri obitelji slabijega imovinskog stanja. Novac koji ovdje prikupimo darovat ćemo za četiri obitelji lošijega imovinskog stanja, koje imaju mnogo djece, istaknuo je predsjednik zagrebačkoga HDZ-a i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, zahvalivši svima koji sudjeluju u toj plemenitoj i humanitarnoj akciji. Na sajmu je građanima ponuđen božićni nakit izrađen u Domu umirovljenika Ravnice i u Osnovnoj školi "Vukomerec" te proizvodi braniteljskih zadruga - božićna drvca, božićne zvijezde, pšenica, smokve, orasi, maslinovo ulje, mandarine i drugo. "Akcija je okupila dosta ljudi, humanitarna je i plemenita i direktno tako povezana s ovim vremenom koje je pred nama", rekao je novinarima Jandroković.

ZAGREB

Rano jutros vladinim je zrakoplovom obavljen hitan medicinski prijevoz iz Zagreba u Split radi transplantacije srca, izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Planirani polazak iz Zagreba u 1,30 sati bio je odgođen zbog vremenskih uvjeta, pa je zrakoplov poletio u 4 sata. Nakon završetka operativnog zahvata u KBC Split slijedi povratak za Zagreb. DC 112 primio je sinoć u 20,20 sati zahtjev od transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za pomoć u organizaciji prijevoza za potrebe transplantacije organa na relaciji Zagreb – Split – Zagreb. Zbog vremenskih neprilika prijevoz nije mogao biti realiziran helikopterom HRZ-a. Budući da se radilo o transplantaciji srca, prijevoz kopnenim putem trajao bi predugo, a ni jedan privatni avio-prijevoznik nije imao raspoloživ zrakoplov, DC 112 obratio se Uredu predsjednice Vlade RH, koji je odobrio let zrakoplovom Vlade, navodi se u priopćenju.

ZADAR

Zadarska Pomorska policija pronašla je jutros u uvali otočića Sestrica, kamo se bio sklonio od nevremena, 77-godišnjeg ribara za kojim je sinoć počela potraga. Ribar nije ozlijeđen i u dobrom je zdravstvenom stanju, priopćila je zadarska Policijska uprava. Sinoć oko 19,30 s otoka Rivnja dojavljeno je da se 77-godišnji muškarac svojom brodicom "pasarom" oko 15 sati uputio na lignje, negdje na području Rivanjskog kanala i nije se vratio u očekivano vrijeme. U traganje su bili uključeni mještani, službenici zadarske Pomorske policije, Lučka kapetanija, Centar za traganje i spašavanje na moru i Centar 112. Zbog loših vremenskih uvjeta potraga je sinoć oko 22 sata obustavljena i nastavljena je jutros. Službenici zadarske Pomorske policije pronašli su ga oko 8,30 sati u uvali na otočiću Sestrica, u koju se ribar sklonio sinoć od nevremena i bure praćene snijegom.

GOSPIĆ

Novi snijeg noćas je uzrokovao velike teškoće u prometu u Lici - u Korenici i na Plitvicama palo je oko 30 centimetara snijega, a meteorološka postaja u Gospiću izmjerila je jutros 26 centimetara novog snijega. Na ličkoj magistrali Korenica-Udbina- Gračac snijeg je zaustavio desetak kamiona i tegljača. Zimska služba "Lika cesta" u Gospiću koja održava više od 1100 kilometara cesta u zimskim uvjetima noćas je u pogon stavila svu raspoloživu mehanizaciju. Jak vjetar i snježna mećava na području Jošana, Prijeboja, Baških Oštarija i Vratnika smanjuju vidljivost pa se vozačima savjetuje krajnji oprez.

RIJEKA

U Rijeci je jutros izmjereno 14 centimetara snijega, no gradske i prigradske ceste su očišćene pa autobusi javnog gradskog prijevoza prometuju prema voznom redu, doznaje se u riječkom centru 112, u kojem napominju da je zimska oprema obvezna na svim cestama u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj snijeg i dalje otežava promet. Nakon niza problema u prometu na području cijele Primorsko-goranske županije sinoć i noćas zbog snijega, stanje na cestama jutros se postupno normalizira, potvrdio je na telefonski upit za Hinu dežurni operater u riječkom Županijskom centru 112 Mladen Butković. „Javni gradski prijevoz na lokalnim i županijskim linijama sinoć se odvijao uz prekide, no od jutros svi autobusi prometuju prema voznom redu, a gradske i prigradske ceste su očišćene od snježnih padalina“, kazao je. Cestovni promet Primorsko-goranskom županijom odvija se otežano i uz zastoje na svim cestovnim pravcima, a zimski uvjeti vožnje na snazi su na području Rijeke i u gradovima i općinama u zaleđu te na otocima Krku, Cresu, Rabu i Lošinju.

(Hina) xnkot yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙