FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze porasle, dolar ojačao

Autor: neba
TOKYO, 13. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim je burzama tjedan počeo rastom cijena dionica, jer Kina nije povećala ključne kamate, a ulagače su ohrabrili i dobri makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,6 posto.

U Šangaju su cijene dionica skočile više od 2,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,45 posto.

Ulagači su se plašili da će kineske vlasti povećati ključne kamate kako bi zauzdale inflaciju, koja je u studenome dosegnula 5,1 posto, najvišu razinu u 28 mjeseci.

No, u nedjelju su kineski lideri završili godišnji sastanak zaključkom da će inflaciju kontrolirati održavanjem stabilnog i uravnoteženog rasta gospodarstva.

Uoči tog sastanka, u petak je središnja kineska banka povećala stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka. No, to nije previše uznemirilo ulagače, s obzirom da kreditiranje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu i dalje snažno raste, premda je stopa obvezne rezerve već u nekoliko navrata povećana.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se i rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak, kada su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci potaknuli skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu od rujna 2008. godine.

Na valutnim se, pak, tržištima nastavlja uspon dolara, što se zahvaljuje jačanju oporavka američkog gospodarstva i rastu prinosa na tamošnje državne obveznice.

Zbog toga je jutros tečaj eura zaronio na 1,3197 dolara, dok je u petak navečer vrijedio 1,3225 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara porasla je s 83,93 jena, koliko je iznosila u petak, na 84,10 jena.

Tečaj eura u odnosu na japansku valutu stabilno se jutros kreće oko 111 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙