FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): blagi rast azijskih burzi, euro ojačao na 1,32 dolara

Autor: scvi
TOKYO, 3. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no trguje se oprezno uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, dok je tečaj eura dosegnuo razinu od 1,32 dolara jer su ublažena strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,4 posto.

U Šangaju burzovni indeks balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto. Od početka tjedna taj je indeks na dobitku oko 3,5 posto.

Rast cijena dionica na Wall Streetu dva dana zaredom ohrabrio je azijske ulagače. Tim više što makroekonomski podaci pokazuju da američko gospodarstvo, najveće izvozno tržište azijskih kompanija, jača.

Ublažena su i strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je jučer Europska središnja banka poručila da nastavlja s programom otkupa državnih obveznica članica 'Eurolanda'.

Ipak, ulagači su oprezni jer će danas poslijepodne biti objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da je u studenome otvoreno 145.000 novih radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 9,6 posto.

Na valutnim je, pak, tržištima euro ojačao, zahvaljujući ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize.

Jučer u ovo doba tečaj eura kretao se oko 1,3130 dolara, dok je jutros dosegnuo 1,3215 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 110,45 na 110,55 jena.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 84,05 na 83,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙