FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pod pritiskom, euro jača

Autor: scvi
TOKYO, 28. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše da će povećanje kamata u Kini izazvati usporavanje rasta tamošnjeg gospodarstva, što bi loše djelovalo na cijelu regiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju potonule između 0,9 i 1,3 posto.

U Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi porasli između 0,3 i 0,5 posto, dok se MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati kretao na jučerašnjim razinama.

U nedostatku novih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, obujam trgovanja je mršav, a u fokusu ulagača i dalje je povećanje kamata u Kini, objavljeno u subotu.

Nakon što su jučer potonule gotovo 2 posto, jutros su cijene dionica u Šangaju pale daljnjih 1 posto, a pod najvećim su pritiskom dionice banaka i automobilskih kompanija.

Banke su pod pritiskom jer će im, zbog povećanja obvezne rezerve i kamata, pasti dobit, dok su dionice auto kompanija pale jer je prošloga tjedna najavljeno da će se, zbog zagađenja zraka, smanjiti broj registracija novih automobila u Pekingu.

Na valutnim se, pak, tržištima euro i dalje oporavlja nakon što je prošloga tjedna prema dolaru pao na najniže razine u tri tjedna.

Jutros je njegov tečaj prema američkoj valuti dosegnuo 1,3225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3160 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 108,80 na 109,05 jena.

No, analitičari kažu da je rast tečaja eura uglavnom posljedica tehničke korekcije nakon prethodnog oštrog pada, a ne snage europske valute jer dužnička kriza u eurozoni još uvijek nije riješena.

Američka je valuta jutros blago oslabila prema japanskoj, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 82,70 na 82,45 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙