FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): na azijskim burzama mirno, euro slabi

Autor: neba
TOKYO, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama današnje trgovanje protječe mirno jer ulagači ne žele uoči blagdana znatnije mijenjati pozicije, dok je tečaj eura skliznuo prema razini od 1,31 dolara.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Singapuru ojačali su između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na jučer.

Raspoloženje na tržištima je optimistično, nakon što je jučer objavljeno da je američko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo nešto više nego što se prije procjenjivalo.

„I cijelo svjetsko gospodarstvo djeluje bolje nego prije šest mjeseci. Strahovanja od recesije s dvostrukim dnom nestala su“, pišu analitičari HSBC-a u izvješću klijentima.

Unatoč tome, uoči blagdana ulagači nisu spremni mijenjati pozicije, a mnogi su već i zatvorili knjige za ovu godinu.

Među dobitnicama su jutros dionice u rudarskom i energetskom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijene nafte, koja se primiče razini od 91 dolara po barelu. Nafta toliko nije vrijedila dvije godine.

Na valutnim je, pak, tržištima tečaj eura vrlo nestabilan zbog dužničke krize u eurozoni. U 7,30 sati dosegnuo je 1,3130 dolara, dok se veći dio jutrošnjeg trgovanja kretao u rasponu od 1,3097 do 1,3120 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura potonula je s jučerašnjih 110 na 109,15 jena.

I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 83,70 na 83,15 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙