FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): snažan rast azijskih burzi, euro ojačao na 1,31 dolar

Autor: scvi
TOKYO, 2. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama jutros cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući optimizmu koji je jučer zavladao na Wall Streetu, dok se tečaj eura stabilizirao oko razine od 1,31 dolara, jer su ublažena strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,8 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji te Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,4 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, nakon ohrabrujućih vijesti s američkog tržišta rada i iz tamošnje industrije.

Pozitivno su na tržište djelovale i naznake da je Europska središnja banka spremna uvesti nove mjere za zauzdavanje dužničke krize u eurozoni.

Premda su u nedjelju Europska Unija i Međunarodni monetarni fond odobrili financijsku pomoć Irskoj za rješavanje njezinih dubioza u proračunu i bankama, strahovanja od širenja dužničke krize na Portugal i Španjolsku nisu jenjavala.

Tek su jučer špekulacije da bi ECB mogla početi kupovati obveznice članica Europske Unije ublažile ta strahovanja, pa je i aukcija novih portugalskih obveznica prošla bolje nego što se očekivalo.

Ulagači nestrpljivo očekuju današnju sjednicu čelnika ECB-a, nadajući se novim mjerama koje bi povratile povjerenje u europski financijski sustav.

„Dužnička kriza nekoliko članica eurozone počela je pokazivati prve naznake transformacije u krizu bankarskog sustava i likvidnosti. Potrebna je odlučna akcija i fiskalnih i monetarnih vlasti u Europi, no očekivanja da će te akcije ići po hitnom postupku možda su preuranjena“, navodi Todd Elmer, strateg u tvrtki Citi, u bilješci klijentima.

Zahvaljujući ublažavanju strahovanja od dužničke krize, tečaj eura stabilno se jutros kreće oko 1,3130 dolara.

Još jučer u ovo doba zaronio je na 1,2969 dolara, najnižu razinu od polovice rujna, no poslijepodne se oporavio, zahvaljujući nadi ulagača u nove mjere ECB-a za zauzdavanje dužničke krize.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 108,75 na 110,45 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 83,40 na 84,05 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙