FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da su europska tijela za normizaciju izradila usklađene standarde za proizvodnju univerzalnih punjača za različite marke mobitela, što će omogućiti da se takvi punjači pojave na tržištu već u prvim mjesecima sljedeće godine. "Vrlo sam zadovoljan što su europska tijela za normizaciju u kratkom vremenu ispunila naš zahtjev da izrade usklađene tehničke standarde potrebne za proizvodnju univerzalnog punjača za mobilne telefone. Sada je na industriji da ispuni svoje obećanje o prodaji mobitela kompatibilnih s novim punjačem. Univerzalni punjač potrošačima će olakšati život, smanjiti količinu otpada i biti od koristi poslovnom sektoru", izjavio je povjerenik Europske komisije za industriju u poduzetništvo Antonio Tajani. Univerzalni punjač služit će samo za mobitele koji se mogu spajati na internet jer će oni u sljedeće dvije godine biti najzastupljeniji na tržištu. Komisija očekuje da će se prvi univerzalni punjači pojaviti na tržištu u prvim mjesecima sljedeće godine.

WIESBADEN - Njemački fiskalni deficit za 2010. bit će znatno manji od očekivanog, zahvaljujući gospodarskom oporavku koji je povećao prihode od poreza i smanjio troškove za naknade za nezaposlene, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda i ekonomskog instituta. Javna potrošnja, kao zbroj savezne, državne, lokalne i potrošnje za socijalno osiguranje, premašila je prihode u prvih devet mjeseci za 84,2 milijarde eura, objavio je savezni statistički ured iz Wiesbadena. Ukupna javna potrošnja u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci smanjena za 0,3 posto, na 837,2 milijarde eura, dok su prihodi porasli za 1,4 posto, na 753,1 milijardu eura. Izračunati deficit nije točna razlika između ta dva iznosa zbog tehničke prilagodbe. U 2009. javni je deficit bio 12,6 milijardi eura veći, pa se na početku ove godine strahovalo da će se njegova visoka razina morati nastaviti. U međuvremenu, Institut za svjetsko gospodarstvo IfW iz Kiela objavio je da će deficit savezne vlade vjerojatno u 2010. dosegnuti 48 milijardi eura, što je dvije milijarde eura manje u odnosu na prognozu od prije nekoliko tjedana, prenosi poslovni list Handelsblatt. Najnovije prognoze njemačkog ministarstva financija govore o deficitu "ispod 50 milijardi eura." Na početku godine vlada u Berlinu predviđala je da bi deficit mogao dosegnuti čak 80 milijardi eura.

PEKING - Kineski predsjednik Hu Jiantao u srijedu je izjavio da će stabilnost cijena i stvaranje novih radnih mjesta biti prioriteti u 2011., javila je agencija Nova Kina. "Moramo zajednički učiniti sve kako bismo očuvali ponudu i potražnju, stabilizirali cijene osnovnih namirnica i potaknuli stvaranje novih radnih mjesta", rekao je Hu u govoru pred studentima. "Moramo prije svega stvoriti dugoročan sustav jačanja domaće potrošnje", dodao je, iznoseći glavne točke petogodišnjega gospodarskog programa za razdoblje do 2015., prihvaćena na sastanku vrha kineske Komunističke partije u listopadu.

LONDON - Dolar se u srijedu stabilizirao prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon većih gubitaka od prethodnog dana, dok je i dalje ostao pod pritiskom u odnosu na jen i australski dolar. Euro je u takvim okolnostima stajao 1,3123 dolara, nakon što je u utorak skočio na 1,3275 dolara, najvišu razinu od 17. prosinca. Dolar je prema jenu skliznuo 0,5 posto, na 82,08 jena. U slabašnim tržišnim aktivnostima, podložnim naglim oscilacijama, poticaj rastu dolara dao je rast prinosa po američkim državnim obveznicama, dok se euro istodobno našao pritisnut nastavljenim zabrinutostima oko dužničke krize eurozone. To je ulagače nagnalo na potragu za sigurnijim utočištima, te dalo podršku jenu i zadržalo švicarski franak nedaleko rekordno visokih razina prema dolaru i euru. Eurom se tako trgovalo po 1,2489 franaka, nešto iznad rekordno niske razine od 1,2440 franaka zabilježene prije tjedan dana. "Švicarskom franku snažnu podršku daju fundamenti gospodarstva, zaziranje ulagača od rizika, te želja ulagača da smanje udjel eura u svojem portfelju", ocjenjuje valutni strateg banke Nordea u Kopenhagenu Niels Christensen. Australski je dolar ojačao 0,4 posto prema američkome. U sličnom postotku američka valuta oslabjela je i prema kanadskom dolaru.

LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su se zadržale na razinama iznad 91 dolara za barel, temeljem očekivanja da će najnoviji američki podaci pokazati pad zaliha sirove nafte i destilata zbog snježne oluje u najvećem svjetskom potrošaču nafte. Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači porasle su na američkom tržištu za tri centa, na 91,52 dolara, dok su na londonskom ostale nepromijenjene i iznosile 94,38 dolara. Američke cijene nafte u ponedjeljak su dosegnule najvišu razinu u 26 mjeseci od 91,88 dolara uslijed niza faktora, kao što su dolar, hladno vrijeme, OPEC i rast globalne potražnje za gorivom. U srijedu je, međutim, uslijedio kratki predah pod utjecajem prije svega prognozi o toplijem vremenu na sjeveroistoku SAD-a, što je ograničilo potražnju na najvećem svjetskom tržištu lož ulja. Hladno vrijeme povećalo je potrebe za destilatima, uključujući lož ulje i dizel, pa se očekuje da će američke zalihe zabilježiti pad za 500.000 barela u prošlom tjednu, pokazala je anketa Reutersa. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 90,08 dolara, 59 centi manje u odnosu na dan ranije.

(Hina) xvmo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙