FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Kanadska pjevačica Alanis Morissette na Božić je u Los Angelesu rodila prvo dijete, objavio je u ponedjeljak njezin agent. Alanis Morissette i Mario 'Souleye' Treadway 25. prosinca dobili su dječaka kojega su nazvali Ever Imre Morisette-Treadway, objavio je njezin agent. "Svi su zdravi i sretni", dodao je. Tridesetšestogodišnja pjevačica proslavila se albumom iz 1995. "Jagged Little Pill" i hitovima "You Oughta Know" i "Ironic".

LOS ANGELES - Američka glumica Natalie Portman i francuski baletan i koreograf Benjamin Millepied zaručili su se i čekaju prvo dijete, objavili su njihovi agenti u časopisu People. Dvadesedevetgodišnja glumica upoznala je tridesettrogodišnjeg francuskoga plesača na snimanju filma Darrena Aronofskog "Crni labud", psihološkog trilera koji se odvija iza kulisa newyorškoga baleta. Natalie Portman uloga nestabilne i paranoične balerine donijela je nominaciju za Zlatni globus i nagradu Udruge američkih glumaca. Benjamin Millepied, ugledni koreograf i baletan newyorškoga baleta, zaslužan je za sve koreografije u filmu. Datum vjenčanja još nije objavljen.

WASHINGTON - Neandertalci, koji su živjeli prije približno 30.000 godina, nisu jeli samo meso nego i povrće i kuhali su hranu, baš kao i njihov rođak, moderni čovjek, pokazala je studija. Po dosadašnjim pretpostavkama neandertalci su bili uglavnom lovci i mesojedi, što je možda ubrzalo njihov nestanak, dok su prvi ljudi, uz koje su živjeli približno 10.000 godina, preživjeli jer su prihvatili i druge načine prehrane. Međutim nova studija objavljena u Analima Američke akademije znanosti (PNAS) prikazuje nestale čovjekove rođake u posve drukčijem svjetlu. Proučavajući fosilizirane zube neandertalaca s belgijskih i iračkih nalazišta, znanstvenici pod vodstvom Dolores Piperno s Odsjeka za antropologiju američkoga prirodoslovnog muzeja Smithsonian otkrili su tragove škroba koji potječe s brojnih biljaka te tragove različitog povrća, korjenja i gomolja. Velik dio te hrane doživio je fizičke modifikacije svojstvene kuhanju, što nam pokazuje da se neandertalac znao služiti vatrom, baš kao i prvi moderni ljudi. "Ti tragovi pokazuju nam da su neandertalci nastojali poboljšati hranu i povećati joj hranjivost", ocjenjuju istraživači. "Svi ti podaci pokazuju da je neandertalac bio dovoljno razvijen da može nabaviti i pripremiti hranu, bez obzira na to je li riječ o ulovljenoj životinji ili ubranoj biljci", dodaju. Antropolozi tvrde da su velike prilagodbe u nabavljanju i pripremi hrane kod hominida, odnosno kuhanje biljne hrane, koje su otvorile put obrađivanju zemlje počele već prije približno 50.000 godina.

VARŠAVA - U Poljskoj su rođeni blizanci različitih očeva, izvijestili su poljski mediji u ponedjeljak, što je navodno tek sedmi takav slučaj poznat u svijetu. Majka blizanaca zatrudnjela je u odnošaju sa suprugom, ali i ljubavnikom, izvijestila je postaja TVN24. Žena, čije ime nije navedeno, zatražila je razvod kad je rodila blizance - dječaka i djevojčicu - te poslije obavila testove kako bi dokazala da njezin suprug nije otac djece. Testovi su, međutim, pokazali da je suprug otac dječaka, a ljubavnik otac djevojčice. Takve su iznimke moguće kad u jednom ciklusu sazriju dva jajašca, a žena tijekom ovulacije spolno opći s dvama partnerima, izvijestili su poljski mediji.

STOCKHOLM - Negdašnja članica slavnoga švedskog sastava ABBA-e Agnetha Faltskog izjavila je u razgovoru objavljenu u ponedjeljak da ne isključuje mogućnost ponovna okupljanja toga neobično uspješna glazbenog kvarteta. "Okupljanje za neku posebnu prigodu ili dobrotvornu svrhu nešto je o čemu bismo mogli razmisliti", rekla je Faltskog u najnovijem broju ženskog časopisa Magasin M. "Teško ćemo se okupiti radi turneje kao Rolling Stonesi ili neki drugi stariji bend. No mogu nas zamisliti kako nešto radimo u budućnosti", dodala je. Faltskog (60) kaže da o tome nije razgovarala s ostalim članovima ABBA-e - Bjornom Ulvaeusom, Bennyjem Anderssonom i Anni-Frid Lysngstad. Skupina se raspala 1983., četiri godine pošto se Faltskog rastala od Ulvaeusa. Otada živi povučeno, daleko od očiju javnosti na imanju izvan Stockholma. "Ne zanimaju me nastupi na TV-u ili slikanje po novinama. Mnogi misle da se pretvaram, no doista to ne želim", izjavila je Faltskog koja je nakon raspada ABBA-e izdala tri vlastita albuma.

LONDON - Britanci su u 14 godina u prosjeku "otežali" za 7,7, a Britanke za 5,4 kilograma, po istraživanju oxfordskog sveučilišta objavljenu u ponedjeljak. Žene su svoje kilograme uglavnom "stekle" prekomjernim obrocima, a muškarci ne samo preobilnom prehranom nego i slabom tjelovježbom. Po istraživanju provedenu između 1986. i 2000., koje je objavio British Journal od Nutrition, Britanci su dobili 4,7 kg zbog slabo uravnotežene prehrane, a tri kg zbog nedostatne vježbe. Peter Scarborough, koji je vodio istraživanje, ističe da muškarci provode većinu svoga profesionalnog života u uredu te da očito sve više jedu i da im je na raspolaganju sve više hrane. Nedostatak vježbe i preobilna prehrana su "tempirana bomba" za zdravlje muškaraca, drži dr. Mike Knapton iz britanske zaklade za srce koji je zatražio to istraživanje. Po najnovijim službenim podatcima o pretilosti, u Engleskoj je 2008. bilo pretilo 25 posto muškaraca u usporedbi s oko sedam posto 1986./1987. Zaklada podsjeća da pretilost povećava opasnosti od šećerne bolesti i srčanih tegoba.

BRUXELLES - Tijekom ove godine u Belgiji je snijeg padao 53 dana, čime je za četiri dana nadmašen rekord iz 1906. godine, a prosječna temeperatura u prosincu bila je 0,9 stupnjeva ispod ništice, što je najhladniji prosinac od 1996. godine, javljaju u ponedjeljak belgijski mediji. Tijekom 2010. godine, snijeg je padao 14 dana u siječnju, 10 dana u veljači, dva dana u ožujku, šest dana u studenome i 21 dan u prosincu. Ne isključuje se mogućnost ni novih snježnih padalina do kraja ogodine.

Po belgijskoj meteoroškoj službi, prosječno u prosincu snijeg pada četiri i pol dana, a ove je godine do 23. prosinca padao 21 dan. Prosječna temperatura do 23. prosinca iznosila je minus 0,9 stupnjeva, što je najhladniji prosinac od 1996. godine. Rekord drži prosinac 1879. godine kada je prosječna temperatura bila minusu 5,6 stupnjeva. Inače je prosječna prosinačka temeperatura u Belgiji 3,3 pozitivna stupnja. Snijega je najviše napadalo 10. veljače 1902. godine, kada je u Uccleu, jednoj od današnjih bruxelleskih općina, izmjereno 35 centimetara. Za razliku od ove godine, snijeg u Belgiji se relativno kratko zadržava i relativno rijetko pada, tako da Belgijci nemaju iskustva sa snijegom čime se može objasniti prometni kaos koji nastupa čim malo zasniježi.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙