FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

JERUZALEM

Česta probijanja zvučnog zida izraelskih vojnih zrakoplova iznad Golana redovito potaknu libido osjetljivih krokodila u jednome izraelskom uzgajalištu na Golanu, prenosi u nedjelju list Maariv. Svaki put kada izraelski vojni zrakoplov probije zvučni zid iznad uzgajališta Hamat Gader na sirijskoj visoravni koju su Izraelci okupirali i anektirali, mužjaci iz skupine od oko stotinjak gmazova počnu se snažno glasati, što je znak ženkama za parenje. "Njihovi krikovi podsjećaju na zvuk iznenadnog i dugog kočenja automobila, a mogu se čuti u krugu od oko stotinu metara", kazao je direktor uzgajališta David Golan, dodavši kako štićenici uzgajališta, unatoč pojačanom libidu ne prelaze "s krikova na djelo", jer je prirodno doba parenja ovih gmazova početkom ljeta.

RIO DE JANEIRO

Metalna umjetnička instalacija visoka 20 metara u obliku božićnog drvca svjetlucat će od nedjelje u faveli Complexo do Alemao na sjeveru Rio de Janeira, bivšem uporištu trgovaca drogom koje je krajem studenoga u munjevitoj akciji "ponovno osvojilo" oko 2.600 vojnika i policajaca. Metalna instalacija postavljena je na vrhu brežuljka Morro do Adeus gdje su narkodileri obavljali pogubljenja i mučenja. "Kad u ovom trenutku pogledamo vrh brežuljka umjesto vatre što su je ondje još donedavno palili narkodileri, kako bi u njoj spalili svoje žrtve, vidimo prekrasno božićno drvce", rekao je za list Rio O Globo Joao Carlos Pereira koji je pomogao u montaži metalne instalacije, a istodobno živi u jednoj od favela. Navečer, kada se zapale svjećice na jelki, stanovnicima favele će biti podijeljeno 50.000 ukrasa za jelke i nekoliko tisuća igračaka.

KATMANDU

Štrajkovi u javnom prijevozu zahvatili su i daleki Nepal, gdje su štrajkati počeli vodiči slonova u glavnome nepalskom prirodnom rezervatu, tražeći povećanje svojih plaća, izvijestila je u subotu uprava Nacionalnog parka Chitwan. Vodiči slonova rade za lokalne hotelijere i, kako sami tvrde, imaju važnu ulogu u nepalskom turizmu, jer turiste vode Chitwanom na leđima slonova. U ovome, prema mišljenju znalaca, raju divljeg životinjskog i biljnog svijeta, turisti mogu vidjeti kraljevskoga bengalskog tigra koji je na rubu istrebljenja, potom rijetku vrstu jednorogog nosoroga i još neke rijetke vrste ptica i sisavaca.

MOSKVA

Četiri babuške, od kojih najmanja ima samo milimetar, mogu se vidjeti na izložbi "Kitež-grad" u Omsku, javljaju ruski mediji. "Najveća babuška visoka je pet milimetara, a ostale tri stanu u nju", rekao je mikro-minijaturist Anatolij Konjenko. On je dodao je rekao da mu je za izradu babuški trebalo više od mjesec dana. Konjenko, koji je po struci arhitekt, počeo se baviti mikrominijaturama 1990. godine. Mnoge poznate osobe imaju neke od njegovih radova Tako su na primjer bivši američki predsjednici Goorge Bush i Jimmy Carter dobili na poklon zrna riže sa svojim portretima koje je izrazio Konjenko.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙