FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Holivudske zvijezde Scarlett Johansson i Ryan Reynolds rastaju se nakon dvije godine braka, najavili su u utorak u zajedničkom priopćenju. "Nakon dugog i ozbiljnog razmišljanja, odlučili smo se razvesti. Ušli smo u brak s ljubavlju i isto tako iz njega izlazimo", stoji u priopćenju. Johansson, 26-godišnja zvijezda filmova kao što je "Vicky Cristina Barcelona" udala se za Reynoldsa u rujnu 2008. Tridesetčetverogodišnji Kanađanin, koji je glumio u filmovima "Van Wilder" i u nadolazećem "Green Lantern", nekoć je bio zaručen s pjevačicom Alanis Morissette. US Weekly navodi da im je brak propao jer su zbog snimanja malo vremena provodili zajedno, dok časopis People tvrdi da su se rastali još prije šest mjeseci. Njihov razvod najnoviji je u nizu ovotjednih razvoda holivudskih zvijezda. Među ranijim "žrtvama" brakovi su Elizabeth Hurley i indijskog poslovnog čovjeka Aruna Nayar te zvijezda "Dextera" Michaela C. Halla i Jennifer Carpenter.

NEW YORK - Što god mislili dok izgovarate poštapalice, kad se sve zbroji i oduzme bilo bi najbolje da uopće ne koristite riječ "whatever" (što god)! Drugu godinu zaredom, "whatever" je u jednoj američkoj anketi izabrana za najgoru poštapalicu u engleskom jeziku. Oko 39 posto od 1.020 Amerikanaca smatra ju najiritantnijom riječi, a slijedi ju riječ "like" (kao) te fraza "you know what i mean" (znaš na što mislim) s 15 posto. "Vjerojatno su te riječi ušle u govor kroz popularnu kulturu, na primjer kroz filmove...i jednostavno se 'zakačile'", rekla je Mary Azzoli iz agencije Martis. "To ovisi o tome koliko su prihvaćene i koliko se koriste u svakodnevnom govoru", dodala je. Fraze poput "to tell you the truth" (iskreno govoreći) i "actually" (zapravo) također nerviraju velik broj ljudi. No, za mlađe Amerikance u dobi od 18 do 29, riječ "like" je daleko najiritantnija, pokazala je anketa

BUENOS AIRES - Argentinski nadbiskup rekao je djeci koja su sudjelovala na misi da Djed Božićnjak ne postoji, okomivši se na "debelog gospodina u crvenom", piše u utorak argentinski dnevni list Clarin. "Ne smijemo brkati Božić s debelim gospodinom odjevenim u crveno", rekao je u nedjelju u propovijedi nadbiskup Resistencie, Fabriciano Sigampa, ne skrivajući ljutnju. Predstavnik Crkve je usto rekao da bi djeca "trebala znati da im zapravo roditelji kupuju darove, ulažući svoj trud i uz Isusovu pomoć". Sve je počelo s postavljanjem "kućice Djeda Božićnjaka" na središnjem trgu u gradu, koje je žestoko napao. "Otvorenje te kućice u kojoj stanuje debeli gospodin u crvenom pratit će gomila reklama. Zato se ne smijemo prevariti i zamijeniti Božić s time. To nije Božić", kojim slavimo Isusovo rođenje, rekao je. Katolička crkva je veoma utjecajna u Argentini, pa je nakon nadbiskupove kritike projekt "kućica Djeda Božićnjaka" povučen. U 90-im, isti je nadbiskup već privukao pozornost javnosti kada je naručio fresku za katedralu u La Rioji, gdje su uz Majku Božju bili tadašnji predsjednik Carlos Menem (1989.-1999.) i predstavnici Crkvenog vrha.

LOS ANGELES - Britanska drama "Kraljev govor" dobila je u utorak sedam nominacija za Zlatni globus i vodi u utrci za drugu najprestižniju holivudsku godišnju filmsku nagradu. Nominacijama je počela tradicionalna sezona lova na holivudske nagrade, a osim "Kraljevog govora", za najbolju dramu nominirani su filmovi "Crni labud", priča o Facebooku "Društvena mreža", triler "Inception" i sportska priča "The Fighter". Za najbolju komediju ili mjuzikl nominirani su "Alica u zemlji čudesa", "Burleska", "The Kids Are All Right", "Red" i "Turist". Za najbolju TV komediju natječu se "30 Rock", "The Bing Bang Theory", "The Big C", "Glee", "Modern Family" i "Nurse Jackie". Za najbolju TV dramu nominirani su "Mad Men", "Dexterm Boardwalk Empire", "The Good Wife" i "The Walking Dead". Za najbolji strani film nominirani su "Beautiful" (Meksiko, Španjolska), "The Concert" (Francuska), "The Edge" (Rusija), "I Am Love" (Italija) i "In a Better World" (Danska). Za najbolji animirani film natječu se "Despicable me", "How to Train Your Dragon", "The Illusionist", "Tangled" i "Priča o igračkama 3". Nominacije u ukupno 25 kategorija objavili su Josh Duhamel, Katie Holmes i Blair Underwood zajedno s predsjednikom holivudske udruge stranih novinara Philipom Berkom u hotelu "The Beverly Hilton". Svečana 67. dodjela Zlatnoga globusa održat će se u nedjelju, 16. siječnja, vodit će je komičar Ricky Gervais, a prenosit će se u više od 160 zemalja.

WASHINGTON - Bijelo odijelo Johna Lennona s omota albuma Abbey Road odlazi na dražbu zajedno s njegovim Chryslerom i drugim predmetima koja će se održati na Novu godinu, priopćila je aukcijska kuća Braswell's. To je odijelo posljednji put prodano za 120.000 dolara u Connecticutu. Na omotnici albuma Abbey Road iz 1969. dugokosi Lennon vodi Beatlese preko pješačkog prijelaza u Londonu odjeven u bijelo odijelo, a za njim idu Ringo Starr u crnom odijelu, Paul McCartney u sivom i George Harrison u trapericama i plavoj majici. Svi nose cipele osim McCartneya, koji je bos, pa se proširila legenda da je na tom omotu Paul mrtav te da Lennon vodi pogrebnu procesiju. Na albumu su i pjesme Come Together i Here Comes the Sun. Dizajner Lennonova odijela je Ted Lapidus čije su kreacije nosili Brigitte Bardot i Alain Delon.

LOS ANGELES - Oprah Winfrey, Sanda Bullock i Halle Berry bit će među najavljivačima koji će uručivati nagrade na dodjeli Oscara u veljači, priopćili su organizatori. Među najavljivačima na dodjeli 27. veljače bit će i dobitnik Oscara za najboljeg glumca 2010. Jeff Bridges te dobitnica nagrade za najbolju sporednu ulogu 1993. Marisa Tomei. Voditelji dodjele bit će glumci James Franco i Anne Hathaway. Berry je Oscara osvojila 2002., dok su Bridges i Bullock nagrađeni 2010. za glavne uloge u filmovima "Crazy Heart", odnosno "Priča o prvaku".

RIM - Slavna sopranistica Maria Callas umrla je od degenerativne bolesti koja joj je zahvatila glasnice, smatraju dvojica talijanskih liječnika specijalista ortofonije. Istraživanje Franca Fussija i Nica Paolilla, koje su predstavili na sveučilištu u Bologni, pokazalo je da je sopranistica bolovala od dermatomiozitisa, bolesti koja zahvaća mišiće i tkiva uopće, uključujući i one grla. Oni naglašavaju da se ta bolest liječi kortizonom i imunodepresorima što može dovesti do slabosti srca, a prema službenom medicinskom izvještaju Maria Callas je umrla od srčanog udara. Informacija koju je otkrio dnevni list La Stampa pobija tvrdnje da je Callas počinila samoubojstvo nakom postupnog gubitka glasa i nakon ljubavnog kraha veze s grčkim milijarderom Aristotelesom Onassisom koji ju je napustio 1968. zbog Jacqueline Kennedy. Stručnjaci ortofonije su uz pomoć najmodernijih instrumenata proučili snimke pjevačice tijekom nekoliko desetljeća. "Pad ikone opere ne leži u naporima njezina glasa ili vanjskim utjecajima, poput emotivnih napetosti", tvrde ti stručnjaci koji su proučili i najkritičnije trenutke njezine karijere, kada nije uspjela otpjevati ulogu u operi "Norma" u Rimu 2. siječnja 1958. u počast tadašnjeg predsjednika Giovannija Gronchija i njegove žene. Na kraju prvog čina Callas je pobjegla a stručnjaci danas tvrde da se nije radilo o hiru, te da je ona bila stvarno bolesna i imala upalu dušnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙