FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Treći dio filmskog serijala "Kronike iz Narnije" prvog je vikenda prikazivanja na američkim kino blagajnama zaradio 24,5 milijuna dolara, objavili su američki mediji. "Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza", treći dio filmskog serijala temeljen na knjigama CS Lewisa, time je ovoga vikenda bio uspješniji od razvikanog "Turista" Johnnyja Deppa i Angelina Jolie koji je na otvaranju zaradio 17 milijuna dolara. Međutim, zarada trećeg dijela "Kronika" znatno je manja nego što su prvoga vikenda prikazivanja ostvarili "Lav, vještica i ormar" (65,5 milijuna dolara, 2005.) i "Princ Kaspijan" (55 milijuna, 2008.). "Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza" istovremeno je krenuo u distribuciju u 85 zemalja, uključujući Hrvatsku.

ŽENEVA - Negdašnja švicarska tinejdžerska teniska senzacija Martina Hingis (30) udala se za svog dosadašnjeg dečka, francuskog jahača Thibaulta Hutina (24), objavio je švicarski časopis Schweizer Illustrierte. Hingis, koja je u drugom dijelu 90-ih bila najbolja svjetska tenisačica, i Hutin vjenčali su se na privatnoj ceremoniji u Parizu. "Naše vjenčanje za mnoge je iznenađenje, ali radi se o dugo planiranom događaju", rekla je Hingis za taj časopis. Otkako je prekinula tenisku karijeru, Hingis se posvetila svojoj novoj sportskoj ljubavi - preponskom jahanju.

PEKING - Kineski arheolozi vjeruju da su otkrili brončani kotao s juhom pripremljenom prije 2400 godina, piše u ponedjeljak kineski tisak. Do otkrića se došlo pretražujući grobnicu u području Xiana, jednog od četiri kineska drevna glavna grada i današnjeg središta pokrajine Shaanxi, piše dnevnik Global Times. "Prvi put u kineskoj arheološkoj povijesti pronađena je juha s kostima", objasnio je Liu Daiyun s Arheološkog instituta pokrajine Shaanxi. "To će otkriće biti posebno korisno u proučavanju prehrambenih navika stanovništva u razdoblju od petog do trećeg stoljeća prije nove ere", dodao je on. Prilikom radova na širenju zračne luke u Xianu, gradu slavnom po vojsci od terakote, otkrivena je grobnica i posuda koja je sadržavala kosti i zelenkastu tekućinu. Tekućina će se analizirati kako bi se saznalo koji su joj sastojci i potvrdilo se da se radi o juhi.

KAIRO - Plaže u popularnom egipatskom turističkom odredištu Šarm El-Šeiku ponovo su od nedjelje otvorene, nakon niza napada morskih pasa u kojima je jedna osoba izgubila život, a četiri su teško ozlijeđene. Egipatske vlasti odluku o otvaranju plaža donijele su nakon jačanja mjera sigurnosti, za koje će se brinuti policija i hoteli uz obalu. Tako su uspostavljene stalne morske patrole duž obale, a na plažama su podignuti visoki promatrački tornjevi s kojih će spasitelji dalekozorima promatrati morsku površinu. Turisti više neće smjeti plivati izvan za to predviđenih zona. Početkom prosinca u nekoliko napada morskih pasa poginula je jedna njemačka turistkinja, a ozlijeđeno je još četvero ruskih i ukrajinskih kupača i ronilaca. Prije toga posljednji napad morskog psa na plažama u Egiptu zbio se 2004. godine.

Egipatski ribari nedugo nakon napada ulovili su dva morska psa, duga sedam i osam metara i teška 150 i 250 kilograma. Pretpostavlja se da su morski psi došli blizu obale slijedeći brod koji je preko palube bacio ovčje meso.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙