FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 24. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

SEATTLE - Boeing će nastaviti izvoditi pokusne letove svog zrakoplova 787 "Dreamlinera", priopćila je ta tvrtka iz Seattlea. Šest pokusnih zrakoplova prizemljeno je 9. studenog nakon što je na jednom od njih tijekom leta izbio požar. Boeing kaže da su za požar kriva "strana tijela" koja su izazvala kratki spoj u razvodnoj ploči pa su učinjene preinake kako se to ne bi ponovilo. Boeing 787 Dreamliner stalno prate problemi i odgode. Zrakoplov je prvotno trebao biti pušten u komercijalnu uporabu 2008. a sada još nije sigurno da će isporuke naručiteljima krenuti 2011. kao što je to Boeing predviđao prije najnovije odgode u studenom.

RIM - Jedan navodni član sicilijanske mafije nemalo se iznenadio kada ga je u Cataniji, u trenutku kada je ubirao reket od jednog trgovca, uhitio policajac prerušen u Djeda mraza. Salvatorea Politinija je "Djed mraz" uhodio danima, uhitivši ga na izlasku iz dućana. Politini, (37), sumnjiči se za pripadnost mafijaškom klanu Santapaola. Trgovac mu je deset godina svaki mjesec isplaćivao 260 eura za "zaštitu". Mafijaš je uhićen s porculanskim tanjurom i panettoneom, tradicionalnim talijanskim božićnim kolačem.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin ponovno je javnosti pokazao svoju snažnu, mušku stranu, vježbajući pola sata s ruskim prvacima u judu, a javna televizija Prvi kanal prenijela je upravo one snimke na kojima bivši KGB-ov agent svoje protivnike spektakularno baca na tlo. "Snažan je. Osjeća se da je to istinski muškarac. Ima snažne ruke", pohvalio je premijera Arsen Galstian, prvak u judu podrijetlom iz Armenije, koji je sudjelovao u vježbi s Putinom. Premijer je "pokazao da je u odličnoj tjelesnoj formi i spreman je štošta učiniti svojem protivniku", objavio je popularni dnevnik Tvoj Den uz fotografiju Putina koji drži protivnika prikliještena uz tlo. Putin ima crni pojas u judu, a snimke vježbe najnovija su epizoda u seriji o muškarcu Putinu kojega su njegovi sunarodnjaci, ali i cijeli svijet, mogli vidjeti kako upravlja zrakoplovom na prvoj crti bojišnice protiv vatrene stihije ili za komandama formule 1. U drugoj seriji premijer pokazuje svoju nježniju stranu političara koji skrbi za očuvanje okoliša, pa se tako slikao sa sibirskim tigrom.

NIKOZIJA - Premda je ona božica ljubavi starih Grka, slika gole Afrodite na novim ciparskim putovnicama uzburkala je mnogo više od pokojega ljudskog srca. Ciparski diplomati ljuti su na ministarstvo unutarnjih poslova što se nije konzultiralo s ministarstvom vanjskih poslova prije nego što je izdalo putovnice sa slikom gole božice jer bi to moglo uvrijediti konzervativne strane kulture. "Zabrinuti su da bi civili i diplomati mogli imati problema, osobito kada putuju u konzervativne islamske zemlje", piše u čevrtak dnevnik "Phileleftheros". Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi kako je prekasno za promjenu putovnica, navodi list. Afrodita, za antičke Rimljane Venera, po mjesnim je legendama izronila iz mora na pjenušavom valu nedaleko od Cipra. Slika na novim biometrijskim putovnicama temelji se na grčkom kipu od mramora koji je u Ciparskom muzeju u Nikoziji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙