FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN

Struganje leda s automobilskih stakala uskoro će postati prošlost zahvaljujući njemačkim znanstvenicima koji su razvili vjetrobransko staklo na koje se ne hvata led i koje se na magli. Posebna stakla razvili su znanstvenici iz Fraunhoferova instituta za tehnologiju površina (IST) iz Braunschweiga, u suradnji s tvrtkama Audi i Volkswagen. Za razliku od grijanih vjetrobrana, nova stakla temelje se na fizikalnom načelu koje ne dopušta da se led formira na staklu - čak i na temperaturama od 18 stupnjeva Celzija ispod ništice. Tajna novih stakala leži u tankom prozirnom sloju posebne kemijske supstance koja se nanosi na staklo.

MOSKVA

Jedan Iranac i trojica Azerbajdžanaca uhićeni su na moskovskom aerodromu Vnukovo sa 14,5 milijuna dolara i četiri milijuna eura u četiri kofera i četiri ruksaka, priopćili su u ponedjeljak ruski carinski dužnosnici. Novac je zaplijenjen u četvrtak tijekom kontrole putnika na letu iz Istanbula, precizira se u priopćenju. Protiv uhićenih je pokrenuta istraga. Terete se za "šverc velikih razmjera" i prijeti im kazna zatvora od pet godina. Zasad nije poznato porijeklo novca.

LJUBLJANA

Skupina slovenskih skinheadsa poslužila se Facebookom kako bi u slovenskoj javnosti izazvala dojam o navodnoj borbi fašista i antifašista na internetu, ali i o njezinu prelijevanju na slovenske ulice. U nedavno osnovanu skupinu "Protiv neonacista u Sloveniji" na Facebooku se upisalo oko 2000 članova, ali se ubrzo pokazalo da su skupinu zapravo pokrenuli "skinheadsi", a na njihovu podvalu nasjeo je i ugledni dnevni list, uzevši neke neprovjerene tvrdnje i ogorčene komentare s Facebooka kao dokaz da se "rat" mladih desničara i ljevičara seli na ljubljanske ulice i pretvara u ulične obračune. Skupina koja se predstavlja kao "Domoljubi", a okuplja mlade desničare i "skinheadse", priznala je da je sama osnovala "antifašističku" skupinu na Facebooku isto kao i da je sama izmislila navodne napade na mlade "antifašiste" na ljubljanskim ulicama, te plasirala slike i podatke o navodnim "neofašističkim" napadačima. Budući da je prijevara razotkrivena, sada velik broj članova skupine "Protiv neonacista" napušta tu grupu, piše u ponedjeljak ljubljanski list "Žurnal".

OKLAHOMA CITY

Tri fragmenta kostiju pronađena na napuštenom otoku u južnom Pacifiku, zajedno s dijelovima stare šminke i staklenim bocama, američkim su znanstvenicima dali nadu da će možda riješiti jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća - što se dogodilo Ameliji Earhart u njezinu pokušaju da postane prva žena koja je obletjela svijet, javljaju agencije. Sitni dijelovi kostiju pronađeni su na otoku Nikumaroro, 3000 kilometara južno od Havaja, točno na ruti kojom je Earhart, pionirka svjetskog zrakoplovstva i prva žena koja je preletjela Atlantik, godine 1937. u zrakoplovu Lockheed Electra pokušala obletjeti svijet.

SANTA FE

Guverener Novog Meksika Bill Richardson razmatra pomilovanje Billyja the Kida, razbojnika s Divljeg zapada koji je navodno ubio više od 20 ljudi i postao nezaobilazni dio američke popularne kulture. Richardson je izjavio da o pomilovanju razmišlja zbog raširena vjerovanja da je ondašnji guverner Lew Wallace legendarnom revolverašu obećao pomilovanje u zamjenu za svjedočenje na jednom suđenju. "Kao osobu koju fascinira bogata povijest Novog Meksika, oduvijek me zanimala priča o Billyju Kidu i, posebice, navodno obećanje o pomilovanju", rekao je. Pozvao je povjesničare i sve ostale da svoje argumente o tome iznesu na posebnoj otvorenoj guvernerovoj internetskoj stranici i obećao da će do kraja godine pomno razmotriti sve dokaze i donijeti odluku.

MANILA

Zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešaka te papagaj u bojama koje mu nisu svojstvene, prikazani na novoj filipinskoj novčanici od 500 pesosa, iznenadile su i nasmijale geografe i ornitologe, no financijske institucije nepreciznosti pripisuju umjetničkoj slobodi. Nova novčanica od 500 pesosa prikazuje plavovratog papagaja sa žutim kljunom i zelenim perjem na repu. Vrsta papagaja koja se smatra zaštitnim znakom Filipina zapravo ima crveni kljun te žuto perje na repu. Na istoj je novčanici i zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešno smještenih lokacija, poput podzemne rijeke Puerto Princesa koja se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske baštine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙