FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

RIJEKA

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ocijenila je danas otvarajući novu zgradu Filozofskoga i Učiteljskog fakulteta u sklopu Sveučilišnog kampusa na Trsatu, površine 21.015 metara četvornih, da to nije projekt samo za 21., nego i za 22. stoljeće. Kako je rekla predsjednica vlade Jadranka Kosor, riječ je o prevažnoj investiciji, a posebna je vrijednost u tome što predstavlja ulaganje u znanje. "Tako ulažemo u gospodarstvo i budućnost", istaknula je. S tim u vezi rekla je da je s danas zatvorena tri poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om zatvoreno ukupno 28 poglavlja. Na samom smo kraju tog postupka, rekla je i najavila zatvaranje 8. i 23. poglavlja početkom sljedeće godine. Potvrđuju se naše najave da će pregovori završiti te uslijediti potpisivanje pristupnog ugovora do sredine 2011. Nakon toga slijedi provedba referenduma o ulasku Hrvatske u EU", istaknula je, dodajući kako vjeruje da će se "potvrdno izjasniti" golema većina građana. Uz danas otvorenu zgradu s dva fakulteta bit će i studentski savjetovališni centar. Zgrada je izgrađena kao zajednički kompleks, a oba fakulteta imaju zaseban ulaz. U zgradi je 20 učionica, četiri računalne učionice, 25 predavaonica, više od 150 kabineta te 18 seminarskih dvorana. Izgradnja danas otvorene zgrade stajala je 169 milijuna kuna. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ocijenio je uređenje Sveučilišnog kampusa u Rijeci jednim od najvažnijih događaja u gradu u ovom stoljeću. Najavio je uređenje studentskog restorana krajem siječnja sljedeće godine te do kraja veljače otvaranje zgrada Građevinskog fakulteta i sveučilišnih odjela.

RIJEKA

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je u Rijeci, gdje je bila kuma porinutom brodu u "3. maju" te otvorila novu zgradu Filozofskoga i Učiteljskog fakulteta, u izjavi novinarima istaknula važnost današnjeg porinuća za brodogradnju te vrijednost tri zatvorena poglavlja u pristupnim pregovorima, a na pitanje o rekonstrukciji vlade odgovorila je: "Idemo putem koji smo trasirali i kako smo planirali." Na pitanje o daljnjem padu rejtinga Hrvatske odgovorila je da će o tome vjerojatno nešto reći Ministarstvo financija, pri čemu je dodala da se ono i jučer o tome očitovalo. "Ono što ja ovih dana radim je da bi sutra i sljedeće godine bilo bolje", rekla je. Na novinarsko pitanje znači li to što nije bila na božićnom domjenku HDZ-a u Gospiću poruku ministrima Darku Milinoviću i Božidaru Kalmeti, koji su bili na tom skupu, premijerka je odgovorila kako je začuđena, "i više od toga, zašto to netko postavlja kao pitanje". "Mi u HDZ-u imamo 21 županijsku organizaciju i sve su pripremale uoči božićnih blagdana domjenke i skupove. Ne mogu biti na svim mjestima", istaknula je i pritom upitala zašto se ne postavlja pitanje zašto nije bila na skupu u Međimurju, Vukovarsko-srijemskoj županiji ili negdje drugdje. "U središtu pozornosti sada je projekt gospodarskog oporavka, završetak pregovora, borba protiv korupcije, a najvažnije u tome je da mi sve županijske organizacije daju bezrezervnu potporu u tom poslu", istaknula je Jadranka Kosor.

DUBROVNIK

Saborski zastupnik i predsjednik odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Frano Matušić danas je na konferenciji za novinare komentirao izjave predsjednika HNS-a Radimira Čačića, kojima se, istaknuo je Matušić, Čačić pokušava braniti od suda javnosti nakon prometne nesreće u Mađarskoj. Matušić je podsjetio kako prometna nesreća koju je u Mađarskoj prouzročio Radimir Čačić, ima za posljedicu dvije poginule osobe. U svim demokratskim zemljama i u svim demokratskim strankama osobe koje prouzroče takvu nesreću odmah podnose ostavku na sve svoje javne funkcije, no u HNS-u ne mogu prihvatiti te standarde demokratskih zemalja EU, pa se njihov čelnik ponaša kao da se ništa nije dogodilo, rekao je. "Neprihvatljivo je da u političkom životu Hrvatske i dalje sudjeluje takva osoba, koji ima takav teret na svojoj savjesti i na savjesti svoje stranke HNS-a, koja se želi prikazati demokratskom", istaknuo je Matušić. Dodao je kako sve u Dubrovniku zanima što je s novcem kojeg su uzele Čačićeve tvrtke za izgradnju doma umirovljenika u Dubrovniku, na kojemu je izrađeno svega 20 posto projekta, a novac je uzet u cijelosti. "Udruge umirovljenika podigle su tužbu, ali, gle čuda, taj je slučaj zastario", naglasio je Matušić te zapitao i koliko su novca dobile Čačićeve tvrtke na poslovima s državom dok je on bio ministar. "Tko o čemu, Čačić o poštenju", istaknuo je Matušić.

ZAGREB

Stranka umirovljenika (SU) priopćila je večeras da je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja jedini koji je izdao umirovljenike jer ih je napustio bez objašnjenja i otišao s jedinog mjesta na kojem je nešto za njih mogao uraditi, a to je uloga aktivnog partnera vladi. Stranka umirovljenika tako je odgovorila na tvrdnje Silvana Hrelje, koji je danas rekao da je jedini smisao postojanja Stranke umirovljenika koja je podržala zamrzavanje mirovina i druge štetne odluke da pomogne HDZ-u da ne dođe do promjena. Hrelja je na konferenciji HSU-a i HNS-a kazao i da je HSU jedina istinska stranka umirovljenika koja se izborila za povrat duga te da je glas za SU, odnosno Blok "Umirovljenici zajedno" glas za HDZ jer će se time umirovljenički glasovi razmrviti i umanjiti šanse za promjene. Stranka umirovljenika pak navodi da je Hrelja kao saborski zastupnik umirovljenika glasovao protiv proračuna kojim su osigurani povrat duga umirovljenicima i sigurnost isplata mirovina što, kažu, jasno govori o njegovoj političkoj odgovornosti prema onima koje želi zastupati. U priopćenju se navodi da je upravo Stranka umirovljenika s Maticom umirovljenika Hrvatske i ostalim partnerima poduzela sve da se umirovljenici ujedine u Blok, što, kažu, dosad nikome nije uspjelo i što smeta samo onima koji su protiv tog ujedinjenja jer su se svrstavanjem uz Kukuriku koaliciju "razotkrili kao politički trgovci čiji je rok trajanja istekao".

KORČULA

Korčulanskome Domu zdravlja na prigodnoj je svečanosti danas ustupljena nova dijagnostička oprema za pregled srca i trbušnih organa japanskog proizvođača "Aloka", vrijedna 715.000 kuna. Riječ je o jednom od trenutačno najmodernijih ultrazvučnih uređaja koji je u proteklih osam mjeseci, zahvaljujući dobrovoljnim prilozima građana Korčule i Pelješca, mnogih obrtnika i gospodarstvenika te humanitarnim priredbama, nabavila Humanitarna udruga "Korčulansko-pelješko srce". Nazočne su u korčulanskome Domu zdravlja pozdravili predsjednik te udruge i voditelj internističke službe u Domu zdravlja prim. dr. Davor Podbevšek, potpredsjednik udruge Boris Marelić i dr. Josipa Kordić s Pelješca. Dr. Podbevšek istaknuo je kako će se, zahvaljujući novome dijagnostičkom uređaju, znatno poboljšati zdravstveni standard stanovnika Korčule i Pelješca, a ujedno će biti i dodatni poticaj za razvoj cjelokupne zdravstvene službe na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

ZAGREB

Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" objavio je zadnji, osmi svezak Osmojezičnog enciklopedijskog rječnika, u kojemu je 90 tisuća općih i stručnih hrvatskih natuknica prevedeno na sedam svjetskih jezika. Objavom zadnjeg sveska Osmojezičnog rječnika dovršen je jedan o najambicioznijih i najsmionijih projekata Leksikografskog zavoda, ističe u razgovoru za Hinu glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Vlaho Bogišić u prigodi dovršetka tog velikog projekta. Zadnji, osmi, svezak od T do Ž sadrži 14.240 leksičkih jedinica koje su na 1631 stranici prevedene na ruski, engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski i latinski jezik. U polaznom stupcu hrvatske natuknice sadrže razgovorni rječnik, ali i nazive pojedinih struka, od tradicionalnih obrta do informatike i kibernetike, te pojmovnik različitih humanističkih područja (folkloristike, religije, filozofije, sociologije, prava, politologije). Osmojezični rječnik Leksikografskog zavoda zahvaća jezik u širem povijesnom i društvenom kontekstu tako da se u njemu obrađuju pojmovi iz književnosti, znanosti, industrije. Zahvaća se i u jezičnu prošlost i izvanstandardnu upotrebu, o čemu svjedoče brojne arhaične, pokrajinske, dijalektalne i šatrovačke riječi i izričaji, uz strukovne internacionalizme i brojne natuknice iz svijeta športa, zabave i medijske kulture. Vlaho Bogišić napominje kako je glavni pečat Osmojezičnom rječniku dao glavni urednik Tomislav Ladan (1932.-2008.), kojemu je on posvetio cijeli svoj život.

ZAGREB/KARLOVAC

Odlukom Ustavnoga suda Republike Hrvatske ukidaju se drugostupanjska i trećestupanjska osuđujuća presuda Vrhovnoga suda kojima je Mihajlo Hrastov, bivši pripadnik specijalne policije, osuđen za ratni zločin za ubojstvo 13 pripadnika rezervnog sastava tzv. JNA na Koranskome mostu u Karlovcu 1991. godine. Odlukom Ustavnoga suda iscrpno se u 10 točaka opisuju propusti Vrhovnoga suda, točnije "nepoštovanje pravnih stajališta Ustavnoga suda i neuvažavanje ustavnosudske prakse u odnosu prema zaštiti ljudskih prava" te je sud utvrdio "povredu ustavnog prava na pravično suđenje". Predmet se vraća Vrhovnome sudu Republike Hrvatske na ponovni postupak i odlučivanje, ali u promijenjenome sudskom vijeću. Odvjetnik Mihajla Hrastova Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da ukidanjem tih dviju presuda na pravnu snagu stupa (posljednja) oslobađajuća presuda Županijskoga suda u Karlovcu te on očekuje da će već tijekom sutrašnjega dana Hrastov biti pušten iz zatvora u Lepoglavi da se brani sa slobode. Mihajlo Hrastov osuđen je najprije na zatvorsku kaznu od osam godina, koja je preinačena na sedam godina, te je Mihajlo Hrastov lišen slobode 5. svibnja 2009., otkad je u pritvoru i u zatvoru u Lepoglavi.

ZAGREB

Zagrebačka policija objavila je poslijepodne na svojim internetskim stranicama fotografije razbojnika koji je jutros u pljački poslovnice Volksbanke u Zagrebu ubio zaštitara koji je pokušao spriječiti razbojnika. Na tri fotografije vidi se muškarac u poslovnici s pištoljem u ruci. U policijskom opisu navodi se da je riječ o muškarcu u četrdesetim godinama, visine oko 175 centimetara, mršavije tjelesne građe, ispijenog lica, izrazito šiljatog nosa i neobrijane brade. Razbojnik je na glavi imao šarenu vunenu kapu, a na rukama crne rukavice. Policija moli građane, koji su se jutros zatekli u blizini mjesta događaja, imaju korisne podatke ili prepoznaju osobu, za pomoć u hvatanju pljačkaša ubojice. Građani se mogu javiti broj telefona 192 ili na mail zagrebacka@policija.hr. i pritom mogu ostati anonimni. Razbojnik je naoružan pištoljem upao oko 8,20 sati u poslovnicu Volksbanke na zagrebačkoj Aveniji Dubrava i zatražio novac. U banci su bile četiri zaposlenice i 49-godišnji zaštitar Sokol Marića koji se bacio na razbojnika. Prilikom hrvanja razbojnik je ispalio više hitaca i ranio zaštitara koji je nakon desetak minuta umro. Pljačkaš je potom uspio zgrabiti novac i pobjeći.

RIJEKA

Autocestom između Rijeke i Rupe jutros je u suprotnome smjeru vozio 72-godišnjak iz Veprinca, u blizini Opatije, pa će protiv njega biti podnesen prekršajni nalog, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Procjenjuje se da je vozio u suprotnome smjeru oko 15 minuta, a pretpostavlja se da je na autocestu hyundai accentom ušao na odmorištu Rupi ili na čvoru Jušićima. Policija je reagirala na dojavu vozača i službe 112 te je 72-godišnjaka zatekla na Vratima Jadrana, odmorištu na kojem se sam zaustavio. Priveden je u postaju prometne policije na kriminalističku istragu, a utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola. Za taj prekršaj zakonom je predviđena novčana kazna od 2000 do 5000 kuna te mogućnost dobivanja kaznenih bodova i oduzimanja vozačke dozvole.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙