FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Industrijska proizvodnja u eurozoni u listopadu je porasla za 0,7 posto na mjesečnoj razini, a uvećana je i u 27-članoj Europskoj uniji, i to za 0,3 posto, objavio je u desezoniranim procjenama europski statistički ured Eurostat. Najnovije procjene svjedoče o zaokretu u odnosu na rujan kada je industrijska proizvodnja u obje zone u istim postotcima pala prema mjesecu ranije, odnosno za 0,7 posto u eurozoni i 0,3 posto u EU-u, pokazuju nadalje podaci statističkog ureda. Na godišnjoj razini u listopadu je pak industrijska proizvodnja porasla, i to za 6,9 posto u eurozoni i 6,7 posto u EU, objavio je Eurostat.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) nastavila je pojačano kupovati obveznice zemalja članica eurozone u cilju smirivanja napetosti na tržištima koje je izazvala dužnička kriza u 16-članom bloku, potvrdili su najnoviji podaci središnje banke. ECB je prošli tjedan kupio državnih obveznica u vrijednosti ukupno 2,67 milijardi eura, čime je značajno uvećao njihov otkup u odnosu na prethodna dva tjedna kada su kupovine iznosile 1,97 odnosno 1,35 milijardi eura, potvrdila je u ponedjeljak središnja banka. Pojačane aktivnosti na tržištu obveznica ECB poduzima netom pred početak summita EU-a, na kojem će europski čelnici razmotriti nove mjere čiji je cilj suzbiti krizu i spriječiti njezino širenje na druge članice pritisnute golemim manjkovima i dugovima, poput Španjolske. Ekonomist ING-a Martin van Vliet tvrdi da ECB-ov otkup nije ispunio očekivanja. "No, kada se situacija na tržištu početkom iduće godine normalizira, tada će se ECB najvjerojatnije ponovno vratiti ulozi 'ulagača u obveznice perifernih članica u krajnjoj nuždi'", tumači on.

BRUXELLES - Europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki razmišlja o tome da onemogući islandskim ribarskim brodovima iskrcavanje tereta u europskim lukama jer sukob zbog skuša prijeti islandskom pristupu EU, rekao je europski izvor. Damanaki je u utorak rekla ministrima ribarstva na sastanku u Bruxellesu kako će se vjerojatno onemogućiti "iskrcaj s islandskih brodova u europskim lukama", kazao je izvor, koji je bio nazočan na sastanku. Tri europska povjerenika, uključivo Damanaki i povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, upozorili su u listopadu Island da bi neuspjeh u rješavanju pitanja lova na skuše mogao štetiti njihovim međusobnim odnosima.

WASHINGTON - Agencija Moody's upozorila je Sjedinjene Države da će eventualna odluka Kongresa o produljenju opsežnog paketa poreznih olakšica i naknada za nezaposlene ugroziti najviši kreditni rejting te zemlje. „Ako se ne poduzmu mjere koje će amortizirati učinak tih odluka, njihovo će usvajanje nepovoljno utjecati na zaduživanje SAD-a i povećati vjerojatnost negativne prognoze za važeći rejting američke vlade Aaa u iduće dvije godine“, kazao je analitičar Moody'sa Steven Hess. Porezne odredbe uključuju produljenje za dvije godine niza opsežnih poreznih olakšica koje su uvedene 2001. i 2003. za mandata Georgea W. Busha, s predviđenim rokom isteka 1. siječnja 2011., te produljenje naknada za nezaposlene.

PEKING - Kina je za iduću godinu podigla ciljanu razinu inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena na 4,0 posto, s ciljanih tri posto u ovoj godini, objavila je tamošnja državna televizija. To upućuju na zaključak da će se Kina suzdržati od agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike unatoč sve snažnijim pritiscima na jačanje inflacije. Nešto viši ciljani plafon stope inflacije u skladu je s također u utorak objavljenom odlukom vlade u Pekingu da se plafon ukupnih plasmana novih kredita u idućoj godini zamrzne na ovogodišnjih 7.500 milijardi kineskih juana (1.100 milijardi američkih dolara).

DUBLIN - Irska vlada blokirala je odluku Allied Irish Banka (AIB) o isplati 40 milijuna eura bonusa zaposlenima, zaprijetivši da će im uskratiti daljnju isplatu pomoći. Ministar financija Brian Lenihan uputio je pismo banci, navodeći "da će isplata financijske potpore AIB-u biti uvjetovana neisplatom bonusa, bez obzira na to kada su zarađeni". U priopćenju je ministarstvo financija izvijestilo da je nadzorni odbor AIB-a uzeo u obzir to pismo i da je odlučio da neće isplatiti bonuse. Lenihan je pozdravio odluku banke i ponovio da ima "potpuno povjerenje" u izvršnog predsjednika i bančin nadzorni odbor. Do sada su porezni obveznici u AIB ubrizgali 3,5 milijardi eura pomoći i vijest o bonusima izazvala je bijes u javnosti, posebno nakon najavljenih oštrih rezova proračunskih rashoda, koji uključuju i smanjenje minimalne tjedne plaće i naknada u sektoru socijalne skrbi.

BERLIN - Ugledni njemački ekonomski institut Ifo objavio je da je povisio prognozu njemačkog gospodarskog rasta u idućoj godini na 2,4 posto, dok bi stopa nezaposlenosti trebala kliznuti na sedam posto. Njemačka je iz svjetske recesije izašla brže no što se očekivalo, zaključio je institut sa sjedištem u Muenchenu, ukazujući na podatke za prošla tri tromjesečja. U dosadašnjim prognozama Ifo je procjenjivao rast u idućoj godini u visini 2,0 posto. U ovoj godini očekuju stopu rasta njemačkog gospodarstva od 3,7 posto.

BERLIN - Njemačka gospodarska klima značajno je poboljšana, pokazao je odgovarajući indeks njemačkog instituta ZEW za prosinac, zabilježivši rast drugi mjesec zaredom unatoč prijetnji europske dužničke krize. Indeks Centra za europska ekonomska istraživanja ZEW sa sjedištem u Mannheimu, koji mjeri raspoloženje među analitičarima i institucionalnim ulagačima, porastao je s 1,8 bodova u studenom na 4,3 boda u prosincu. Analitičari su očekivali da će porasti na 3,9 bodova.

PARIZ - Francuska će od 1. siječnja 2011. oporezivati internetske oglase kompanija, odlučio je francuski parlament. Kompanije sa sjedištem u Francuskoj plaćat će od nove godine porez u visini jedan posto neto potrošnje na oglašavanje putem interneta. Novi je porez dobio ime po poznatoj tražilici Google jer je izvorno zamišljen kao izravan porez za tog pretraživača i njegovu konkurenciju. Dodatni porez na Google i njegove konkurente predložio je početkom ove godine predsjednik Nicolas Sarkozy.

LISABON - Portugalski ministar financija kazao je da mu je Kina dala jamstva da će nastaviti podupirati portugalske napore da izađe iz financijske krize. U izjavu za portulgalsku državnu novinsku agenciju Lusa u Pekingu, Fernando Teixeira dos Santos rekao je da kineska vlada namjerava pojačati financiranje, ulaganja i trgovinu s Portugalom. To je njegov drugi posjet Kini u tri mjeseca, a uslijedio je tjedan dana nakon posjeta Brazilu u sklopu nastojanja da proširi tržište za portugalske državne obveznice. Portugalski visoki dug i niski rast potaknuli su tržišne špekulacije da će ta članica eurozone biti sljedeća kojoj će trebati međunarodna pomoć.

MOSKVA - Ruska Vlada u utorak je konačno odobrila gradnju prijeporne trase autoceste Moskva-Sankt Peterburg kroz zaštićenu šumu u predgrađu Moskve, plan koji je privremeno "zaledio" predsjednik Dmitri Medvedev nakon jake mobilizacije civilnog društva. "Odlučili smo izgraditi autocestu Moskva-Sankt Petersburg kroz šumu Himki. To je konačno stajalište Rusije", rekao je zamjenik premijera Sergej Ivanov a prenosi Interfax. On je dodao da će odluka o početku gradnje ceste biti donesena čim je potvrdi predsjednik. Protivnici projekta naglašavali su da je on protivan javnom interesu i da je obilježen korupcijom. Dvojica novinara koja su pratila cijeli slučaj, Oleg Kašin i Konstantin Fetisov, brutalno su pretučeni. Ruska je vlada obećala da će zasaditi 500 hektara šume umjesto 100 hektara koliko će biti posječeno zbog gradnje ceste.

BRUXELLES - Slovačka bi u rezervi trebala imati plan koji uključuje povratak nekadašnjoj nacionalnoj valuti kruni, ustvrdio je predsjednik slovačkog parlamenta Richard Sulik, artikulirajući time nezadovoljstvo reakcijom eurozone na dužničku krizu u pojedinim članicama. "Vrijeme je da Slovačka prestane slijepo vjerovati u ono što govore ostali u eurozoni i da pripremi rezervni plan, odnosno ponovno uvođenje slovačke krune", upozorio je Sulik u članku objavljenom u poslovnom dnevniku Hospodarske noviny. Neodgovorno je od država da se izlažu financijskim problemima, preuzimajući u sklopu Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) dugove susjeda, tvrdi dužnosnik slovačkog parlamenta.

ŽENEVA - Međunarodna udruga zračnih prijevoznika IATA povisila je prognozu o njihovoj ukupnoj neto dobiti u ovoj godini na 15,1 milijardu dolara zahvaljujući neočekivano brzom gospodarskom oporavku i snažnom rastu u Aziji. U rujnu je IATA procijenila da će ukupna neto dobit avioprijevoznika u ovoj godini iznositi 8,9 milijardi dolara. IATA-ov glavni ekonomist Brian Pearce pritom napominje da će iduća godina donijeti daleko više izazova, s obzirom na velike dugove i nove poreze koji pritišću osobnu potrošnju na putovanja u Sjevernoj Americi i Europi. Stoga u toj međunarodnoj udruzi sa sjedištem u Ženevi, koja predstavlja oko 230 avioprijevoznika iz cijelog svijeta, procjenjuju da će njihova ukupna neto dobit u idućoj godini tek blago porasti, na 9,1 milijardu dolara.

NEW YORK - Američki proizvođač računala Dell kupit će tvrtku specijaliziranu za pohranu podataka Compellent za 820 milijuna dolara, budući da se želi proširiti na brzorastuće tržište usluga upravljanja umreženim resursima, takozvanog cloud-computinga, priopćile su dvije kompanije. Dell, druga po veličini svjetska kompjuterska kompanija, objavio je da će integrirati tehnologiju Compellenta u svoj portfelj poslovnih rješenja za pohranu podataka. "Compellent je prirodna dopuna Dellovog rastućeg portfelja proizvoda za pohranu podataka poduzeća", izjavio je izvršni direktor Dell-a Brad Anderson. Dell će platiti Compellentu 27,75 dolara po dionici u gotovini za ukupnu vrijednost dioničkog kapitala od oko 960 milijuna dolara ili oko 820 milijuna dolara bez gotovinske imovine Compellenta.

LONDON - Cijene nafte konsolidirale su se u utorak na međunarodnim tržištima uoči objave podataka o američkim zalihama budući da su ulagači bili optimistični vezano za prognoze potražnje s obzirom na najnovije vijesti iz Kine. Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 88,58 dolara. Nisu se značajnije mijenjale ni na tržištu u Londonu, gdje se barelom trgovalo po 91,29 dolara. U fokusu pozornosti nalazi se Kina koja je u utorak neočekivano podigla ciljanu razinu inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena na 4,0 posto u 2011., sa ciljanih tri posto u ovoj godini, objavila je u utorak tamošnja državna televizija. Analitičari su strahovali od nepovoljnog utjecaja eventualnog kineskog obuzdavanja inflacije na potražnju za robom. Stoga je najnoviji potez Pekinga, poduprt odlukom o zadržavanju plafona za ukupan plasmana novih kredita u 2011. na ovogodišnjoj razini, ohrabrio robna tržišta.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pritisnuti dobitonosnim prodajama u rudarskom sektoru, uslijed većeg opreza ulagača pred zasjedanje američke središnje banke Fed koje bi im trebalo dati nove smjernice u vezi zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva. Londonski Ftse indeks u takvim se okolnostima zadržao u manjem plusu od 0,15 posto, dosegnuvši 5.869 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio u približno istom postotku, spustivši se na 7.019 bodova. Rudarske dionice ulagači su odlučili prodavati s ciljem ostvarivanja dobiti nakon skoka njihove cijene dan ranije dok su na dobitku bile dionice farmaceutskih tvrtki, budući da su se ulagači u očekivanju novih smjernica više držali defanzivnih sektora.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi rasta kineskog gospodarstva, dok je tečaj dolara oštro pao jer bi SAD-u mogao biti snižen trostruki A kreditni rejting. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,4 posto. „Raspoloženje na tržištu znatno je bolje nego prije nekoliko tjedana. Kina nije povećala kamate, strahovanja zbog irske dužničke krize su splasnula, a SAD je korak do odluke o produljenju važenja poreznih olakšica“, kaže Michael Heffman, savjetnik u tvrtki Austock.

NEW YORK - U nedostatku poticajnih vijesti na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones blago porastao, dok je Nasdaq indeks, nakon osam dana neprestanog uspona, oslabio. Dow Jones indeks ojačao je 18 bodova, ili 0,16 posto, na 11.428 bodova, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.240 bodova. Nasdaq indeks oslabio je pak 0,48 posto, na 2.624 boda. Porasle su cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru. Dionice Caterpillara i Chevrona poskupile su oko 1,5 posto. No, do kraja trgovanja dobici su splasnuli jer nije bilo vijesti koje bi podržale njihov daljnji uspon. Obujam trgovanja već je danima vrlo tanak. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,3 milijarde dionica. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio osam naprema sedam.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙