FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi kliznuli, ulagači oprezni pred zasjedanje Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 14. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pritisnuti dobitonosnim prodajama u rudarskom sektoru, uslijed većeg opreza ulagača pred zasjedanje američke središnje banke Fed koje bi im trebalo dati nove smjernice u vezi zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Londonski Ftse indeks u takvim se okolnostima zadržao u manjem plusu od 0,15 posto, dosegnuvši 5.869 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio u približno istom postotku, spustivši se na 7.019 bodova.

Rudarske dionice ulagači su odlučili prodavati s ciljem ostvarivanja dobiti nakon skoka njihove cijene dan ranije, izazvanog rekordnim poskupljenjem bakra zbog objave snažnih gospodarskih pokazatelja iz Kine.

Tako su oslabjele dionice Rio Tinta, BHP Billitona i Vedante Resourcesa, u rasponu od 0,3 do 1,4 posto. Eurasian Natural Resources bio je iznimka, zabilježivši rast cijene dionica od 0,6 posto, nakon što im je rejting podigla banka UBS.

Među dionicama u središtu pozornosti ulagača na tržištima perifernih članica eurozone isticale su se one španjolskih banaka BBVA i Allied Irish Banks, s padom cijena od 1,8 odnosno tri posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice većine ostalih pripadnika europskog bankovnog sektora, poput BNP Paribasa i Standard Chartereda, koje su oslabjele 0,9 odnosno 1,3 posto.

Na gubitku su bile i dionice automobilskog sektora, također pogođene dobitonosnim prodajama. Pritom su BMW-ove dionice pale 1,4 posto a Daimlerove 0,4 posto.

Veće gubitke uglavnom su priječili dobitnici u farmaceutskom sektoru, budući da su se ulagači u očekivanju novih smjernica više držali tih defanzivnih sektora.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvaja se još TUI, vlasnik najvećeg europskog turoperatera TUI Travela, sa skokom cijena dionica od 3,6 posto pošto je izvijestio da očekuje pozitivan rezultat u tekućoj fiskalnoj godini.

Od pojedinačnih dobitnika još se isticala njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa, čije su dionice ojačale 1,8 posto nakon što im je Credit Suisse podigla rejting. Pridružio im se i Air France-KLM, s rastom cijena dionica od 1,1 posto.

Pozornost ulagača usmjerena je sastanku američkog Feda koji bi nakon zatvaranja europskih tržišta trebao izvijestiti o visini kamatnih stopa i programu otkupa obveznica, iako se ne očekuju nikakvi signali eventualnog odstupanja od aktualnih mjera.

"Ulagači su oprezni pred Fed budući da su gospodarski podaci iz SAD-a od zadnjeg zasjedanja bili snažni pa ih zanima ima li uopće potrebe za kvantitativnim popuštanjem monetarne politike", tumači Philip Isherwood, strateg europskih tržišta dionica pri Evolution Securitiesu. "Prisutne su zabrinutosti u vezi posljedica tih mjera na inflaciju. Malo je vjerojatno da će Fed poduzimati ikakve promjene već na ovom sastanku".

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto, na 10.316 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙