FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne i tehnološke dionice poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, poduprti dobitnicima u financijskom i tehnološkom sektoru, zbog optimizma koji je potpirila najava produljenja poreznih olakšica u SAD-u koje bi trebale pomoći oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva.

Londonski Ftse indeks ojačao je tako za 0,3 posto, na 5.812 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je gotovo nepromijenjen, na 6.972 boda.

U takvom ozračju na dobitku su bile dionice banaka, pri čemu su Royal Bank of Scotland, Societe Generale i BNP Paribas ojačale između 1,7 i 3,3 posto.

Otkako je američki predsjednik Barack Obama najavio produljenje poreznih olakšica, menadžeri vodećih fondova poput Billa Millera iz Legga Masona, počeli su zauzimati optimističniji stav glede dionica, s obzirom na poticaje koje će porezna rasterećenja pružiti gospodarstvu.

"Svi s dobrom izloženošću SAD-u očito će imati goleme koristi, poglavito na strani potrošača", kazao je Ben Critchley, trgovac iz IG Indexa.

Tehnološke dionice bile su također među značjnijim dobitnicima, predvođene nizozemskim proizvođačem čipova ASML-om, čije su dionice poskočile 6,4 posto nakon što je podigao prognoze narudžbi za četvrto tromjesečje.

Tome sektoru podrška je stigla iz predvodnika industrije mikročipova Texasa Instrumentsa, koji je objavio solidne prognoze.

Među pojedinačnim dobitnicima ističu se još njemački div kemijske industrije BASF i proizvođač cementa HeidelbergCement, čije su dionice ojačale 0,9 odnosno 1,3 posto, nakon što je Deutsche Bank objavio da će obje njemačke tvrtke imati koristi od američke porezne politike. Izloženost BASF-a Sjedinjenim Državama doseže 18,6 posto, a HeidelbergCement-ova 26 posto.

Na makrogospodarskoj razini ulagače je u četvrtak ohrabrila većinom očekivana odluka britanske središnje Bank of England da zadrži ključne kamatne stope na važećoj, rekordno niskoj razini od 0,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,5 posto, na 10.285 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙