FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski i naftni sektor poduprli europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, predvođeni sektorima roba koje je podupro skok cijena nafte i kovina na međunarodnim tržištima.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao 1,3 posto, na 5.844 boda, dok je frankfurtski DAX indeks bio na dobitku od 1,07 posto, popevši se na 7.029 bodova.

Najveći dobitnici zabilježeni su u rudarskom sektoru, nakon što je cijena bakra dosegnula novu najvišu razinu uslijed prognozi poboljšane potražnje i nedostatne ponude. Eurasian Natural Resources, Kazakhmys i Xstrata redom su zabilježili rast cijena dionica od 3,2 do 4,1 posto.

Dobitnicima se pridružio i naftni sektor, poduprt skokom cijena sirove nafte iznad 90 dolara za barel zbog niskih temperatura koje su pogodile Europu i rasta američke potražnje za gorivima. Naftni divovi poput BPL-a, Totala i Enija zabilježili su rast cijena dionica od 1,5 do 2,2 posto.

U središtu pozornosti ulagača nalazi se i dalje dužnička kriza u eurozoni, pa će se s velikom pozornosti danas pratiti glasovanje o irskom štedljivom prijedlogu proračuna za 2011.

Ulagači su malo obeshrabreni jučerašnjim izjavama ministara financija eurozone da zasad nisu u planu nove mjere kako bi se spriječilo širenje krize u druge ranjive članice eurozone. Na oprezu su jer ih i dalje muči mogućnost širenja dužničke krize izvan Grčke i Irske, koje već dobivaju pomoć EU-a, na Portugal a možda i na Španjolsku.

"Iako su ulagači blago razočarani izostankom novih mjera na jučerašnjem sastanku ministra eurozone, nova prilika moglo bi biti današnje glasovanje o irskom prijedlogu proračuna za iduću godinu", kazao je dionički analitičar Keith Bowman u Hargreaves Lansdownu.

Među dobitnicima su još bile i dionice maloprodajnih lanaca, predvođene britanskim Tescom, sa skokom cijena dionica od 2,1 posto.

Ojačale su i dionice u sektoru graditeljstva i građevinskih materijala, na čelu s njemačkim graditeljskim divom Hochtiefom čije su dionice ojačale 3,2 posto.

Bojazni od širenja dužničke krize u eurozoni pritišću pak dionice u financijskom sektoru, predvođenom bankama BBVA, Bankinter i Barclays, čije su dionice oslabjele između 0,4 i 1,3 posto.

U središtu pozornosti je i Kina, čija bi središnja banka u narednim danima mogla podići kamatne stope kako bi zauzdala jačanje inflacije.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,26 posto, na 10.141 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙