FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetski sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 15. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti skokom dionica u energetskom i rudarskom sektoru i dobrim podatcima iz eurozone koji su potisnuli u drugi plan zabrinutosti u vezi posrnulih rubnih gospodarstava zone primjene jedinstvene europske valute.

Londonski Ftse indeks ojačao je u takvim okolnostima 0,34 posto, na 5.816 bodova. Frankfurtski indeks DAX bio je na dobitku od 0,6 posto, popevši se na 6.775 bodova.

Energetske dionice bile su među najvećim dobitnicima nakon što su porasle cijene nafte uslijed očekivanja rasta potražnje iz zemalja poput Kine. Dionice British Petroleuma, Tullow Oila i Repsola pritom su ojačale u rasponu od 1,2 do 1,5 posto.

Rudarske dionice nadoknadile su ranije gubitke, pa su tako dionice BHP Billitona ojačale 1,1 posto, a dionice Lonmina za 3,5 posto.

Dobrom raspoloženju pridonijelo je i najnovije izvješće o rastu trgovinskog viška eurozone u rujnu, zbog bržeg rasta izvoza od onog uvoza na godišnjoj razini.

Veći uzlet cijena dionica priječile su pak zabrinutosti u vezi dužničkih problema Irske, koje su najviše pritisnule dionice tamošnjih banaka. Dionice Bank of Irelanda potonule su 4,9 posto a Allied Irish Banksa za 3,9 posto.

"Glavna briga tržištima i dalje su neizvjesnosti hoće li se kriza dugova u eurozoni oteti kontroli ili će biti suzbijena", kazao je Benard McAlinden, ulagački strateg u NCM Stockbrokersu.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se dionica njemačkog proizvođača kamiona MAN-a, čija je vrijednost poskočila 5,1 posto temeljem vijesti da pregovara sa švedskim konkurentom Scanijom o potencijalnoj kombinaciji poslovanja.

U potrazi za novim smjernicama i boljim uvidom u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva ulagači će tijekom dana pozornost posvetiti najnovijem podatku o prometu u maloprodaji.

Indeks Tokijske burze ojačao je 1,06 posto, na 9.827 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙