FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim tržištima zbog brige u vezi irskih dugova

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 17. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su blagu podršku dobivali od kupovina dionica poglavito iz sektora banaka i rudarskih kompanija, no veće dobitke priječile su zabrinutosti u vezi irskih dugova.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,14 posto, kliznuvši na 5.673 boda, dok je frankfurtski DAX indeks bio u plusu 0,3 posto, popevši se na 6.685 bodova.

Bankovne dionice, koje su na vrijednosti izgubile 10 posto u posljednja dva mjeseca, u srijedu su se blago oporavile, predvođene Societe Generaleom i Banco Santanderom, čije su dionice ojačale dva odnosno 1,1 posto.

Blago su se oporavile i dionice rudarskog sektora nakon što su u prosjeku pale za pet posto dan ranije, anjihove veće dobitke priječile su zabrinutosti u vezi povećanja kamatnih stopa u Kini možda već u ovom tjednu. Dionice Rio Tinta i Xstrate ojačale su tako 1,1 odnosno 1,2 posto.

Izrazitiji uzlet europskih burzovnih indeksa priječile su pak nepopustljive zabrinutosti u vezi irskih dugova zbog neizvjesne budućnosti irskih banaka, koje su dovedene na rub propasti jer im komercijalne banke nevoljko posuđuju novac nakon izbijanja grčke krize pa su sve više ovisne o zaduživanju kod Europske središnje banke (ECB).

Irska je u srijedu obećala da će surađivati s misijom EU-a i MMF-a u vezi iznalaženja mjera spašavanja tamošnjih posrnulih banaka, no izostanak pojedinosti vezanih uz potencijalni plan spašavanja države i dalje najviše brine ulagače. U takvim okolnostima euro se spustio na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci prema dolaru.

"Najnoviji strahovi u vezi dugova uistinu ne iznenađuju, a mogli bi privremeno pritisnuti dionice, no stvar je u tome da su svi ostali vidovi imovine vrlo skupi", kazao je Marc Touati, čelnik ekonomske analize u Global Equitiesu.

"Na svim tržištima su 'baloni', na onima zlata, roba, obveznica. Jeftino je samo tržište dionica, tako da je pad kojem smo jučer svjedočili dobra prilika za kupovinu", kazao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,15 posto, na 9.811 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙