FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Kine pritisnule rudarski sektor, spustile europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 19. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su pali nakon snažnih dobitaka dan ranije, predvođeni rudarskim sektorom koji se našao pod pritiskom najave kineske središnje banke o novom povećanju stope obvezne rezerve za banke i glasina o mogućem skorom podizanju kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju oslabio 1,4 posto, na 5.688 bodova, a frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku 0,4 posto, spustivši se na 6.804 boda.

Zabrinutosti ne popuštaju u vezi Kine, najvećeg potrošača metala u svijetu, budući da se očekuje da će Kina podići ključnu kamatnu stopu s obzirom da je inflacija na najvećoj razini u posljednjih 25 mjeseci.

Lošem raspoloženju pridonijela je stoga odluka kineske središnje banke o novom podizanju stope obvezne rezerve za pola postotna boda, počevši od 29. studenoga. To je drugi takav potez središnje banke u posljednja dva tjedna.

U takvim uvjetima najveće gubitke pretrpjele su rudarske kompanije, predvođene Rio Tintom i BHP Billitonom čije su dionice pojeftinile 1,8 odnosno dva posto. Dionice Anglo Americana pale su za 1,3 posto.

"Prisutne su zabrinutosti da bi Kina mogla zaoštriti monetarnu politiku. Inflacija u Kini vrlo je visoka, a Fedovo tiskanje dolara izvozi inflaciju", kazao je Michael Hewson, tržišni analitičar u CMC Marketsu.

Optimizam u vezi Irske podupro je euro, uz paralelno slabljenje dolara koje je potaknulo rast cijena kovina. Rast cijena kovina nije se međutim pretočio u rast cijena dionica rudarskih kompanija, koje su mahom slabile nakon dobitaka dan ranije.

Iako je većina analitičara optimistična glede napretka u pogledu rješavanja irske dužničke krize, većina bankovnih dionica pod pritiskom je dugoročnih bojazni vezanih uz dugove eurozone.

Izuzetak je bila irska banka Bank of Ireland, čije su dionice poskočile za 6,9 posto. Od gubitnika u tome sekotoru ističu se pak dionice Banco Popolare, s padom cijena od tri posto, te one BBVA i Natixisa, na gubitku od 2,6 odnosno 2,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je neznatnih 0,09 posto, na 10.022 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙