FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Richard Holbrooke, 69-godišnji veteran američke diplomacije koji je bio arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu 1995., a trenutačno je službovao kao posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za Pakistan i Afganistan, umro je u ponedjeljak navečer u bolnici u Washingtonu od posljedica puknuća aorte, izvijestile su američke TV mreže. Holbrooke, koji je zbog svog energičnog stila dobio nadimak "Buldožer", primljen je u petak u Sveučilišnu bolnicu George Washington nakon što mu je pozlilo na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu udaljenom nekoliko blokova. Holbrookova smrt uslijedila je samo nekoliko sati prije 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. prosinca 1995., kod čijeg je pregovaranja u vojnoj bazi Dayton u saveznoj državi Ohio, on kao mirovni posrednik odigrao presudnu ulogu. Hoolbroke je posljednjih dana radio na novoj reviziji politike Obamine administracije u ratu u Afganistanu, čija se objava očekuje u četvrtak.

WASHINGTON - Nova anketa medijske kuće McClatchy i agencije Marist, objavljena u ponedjeljak, pokazala je nastavak pada popularnosti američkog predsjednika Baracka Obame, koja se spustila na 42 posto, najniže od početka njegova mandata. Jedan od razloga da sve manje birača odobrava Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti je pad potpore među demokratima u posljednjih nekoliko tjedana što se povezuje s Obaminom zaokretom prema politici centra i kompromisa s republikancima koji su uvjerljivo pobijedili na kongresnim izborima u studenome. Prema anketi 74 posto demokrata odobrava Obamino obnašanje dužnosti što je znak da je i dalje iznimno popularan u svojoj bazi. No, taj je broj za 9 postotnih bodova manji od onoga u studenom, prema McClatchyu. U međuvremenu se njegova stopa neodobravanja gotovo udvostručila došavši s 11 posto na 21 posto u posljednjih mjesec dana. Među onima koji sebe opisuju kao liberale Obamina stopa odobravanja pala je sa 78 posto u studenome na 69 posto u prosincu. U isto vrijeme njegov položaj među nezavisnim biračima, skupini koja ga je 2008. uvela u Bijelu kuću, ostao je slab.

ZAGREB/PRIŠTINA - Prema preliminarnim rezultatima koje je nakon 99 posto prebrojanih glasova u ponedjeljak objavilo kosovsko Izborno povjerenstvo, Demokratska stranka Kosova (PDK) Hashima Thacija pobijedila je s osvojenih 33,5 posto glasova. Demokratska liga Kosova (LDK), koju vodi prištinski gradonačelnik Isa Mustafa, na drugom je mjestu s 23,6 posto glasova, objavila je na konferenciji za novinare predsjednica izbornoga povjerenstva Valdete Daka. Pokret za samoodređenje Albina Kurtija, koji je prvi put izišao na izbore, osvojio je 12,2 posto glasova. Koalicija Novo Kosovo dobila je 7,1 posto glasova, Demokratski savez Dardanije 3,3 posto, a stranka Novi duh 2,2 posto. Alijansa za budućnost (AAK), stranka bivšega premijera Ramusha Haradinaja dobila je 10,8 posto glasova, priopćila je Valdete Daka. Rezultati su objavljeni nakon prebrojanih 99 posto glasova, a još se moraju prebrojati glasovi s 22 izborna mjesta, rekla je Daka. Na izborima je glasovalo ukupno 47,5 posto birača, a nekoliko političkih stranaka koje su sudjelovale na izborima podnijelo je žalbe u kojima upozoravaju na neregularnosti i zlouporabe.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović sastao se u ponedjeljak u Washingtonu sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danom Feldmanom te, na odvojenom sastanku, s demokratskim senatorom iz Aljaske hrvatskoga podrijetla Markom Begichem, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Božinović i Feldman razgovarali su o nedavnom sastanku na vrhu NATO-a u Lisabonu, te o prioritetima američkog predsjednika Baracka Obame za jačanjem sposobnosti afganistanskih snaga u preuzimanju odgovornosti za sigurnost i stabilnost Afganistana, stoji u priopćenju. Američka strana zahvalila je na dosadašnjem doprinosu Republike Hrvatske misiji ISAF-a, kao i na odluci o upućivanju dodatnih instruktora. S obzirom na značajnu ulogu u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu, zamjenik Feldman uputio je poziv Republici Hrvatskoj za sudjelovanje u Međunarodnoj kontaktnoj skupini za Afganistan i Pakistan, ističe se u priopćenju.

SEVERODINSK - Ruski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je vlada obećala do 2020. godine izdvojiti 646 milijardi dolara za modernizaciju i naoružavanje ruske vojske.

Ruske oružane snage zatražile su povećanje sredstava kako bi osuvremenile zastarjelu infrastrukturu i oružane sustave nakon godina nedovoljnog financiranja koje je potkopalo učinkovitost u lokalnim sukobima koji su izbili nakon raspada SSSR-a. "Namijenili smo vrlo ozbiljna, značajna sredstva za programe naoružavanja. Čak se i plašim izgovoriti tu brojku, 20 bilijuna rubalja", rekao je Putin ministrima i čelnim vojnim zapovjednicima. "Moramo konačno prevladati posljedice godina kada su vojska i mornarica bile ozbiljno podfinancirane", rekao je Putin u vojnom brodograduilištu SevMash u Severodinsku na Bijelom moru.

ŽENEVA - UN-ovi istražitelji za ljudska prava u ponedjeljak su rekli da su aktivisti u Kini pod sve većim pritiskom države što su povezali s dodjelom Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou. Troje istražitelja zatražilo je oslobađanje Liua koji služi 11-godišnju zatvorsku kaznu pod optužbom za subverziju i zaustavljanja akcija protiv njegove supruge i drugih podržavatelja. Istražitelji, svi iz zemalja u razvoju, rekli su da imaju izvješća o više od 20 uhićenja ili pritvaranja branitelja ljudskih prava te drugih akcija poput kućnih pritvora, ograničavanja putovanja, zastrašivanja i blokiranja komunikacije. "Taj novi i uznemirujući trend sve većeg ograničavanja korištenja prava na slobodu izražavanja i mogućnosti kineskog branitelja ljudskih prava da provode svoje mirne i legitimne aktivnosti dovodi u pitanje kinesko poštivanje obveze promicanja i zaštite univerzalnih ljudskih prava", rekli su.

LOS ANGELES - Drama Crni labud skupila je u ponedjeljak rekordnih 12 nominacija za Nagradu kritičara i istaknula thriller Darrena Aronofskog za jednog od prvih favorita za Oscara. Film u kojem Natalie Portman i Mia Kunis glume dvije balerine koje se nadmeću nominirana je, među ostalim, za najbolju glavnu i sporednu glumicu, scenarij i režiju. Nagrada kritičara priznata je kao jedna od najutjecajnijih sezonskih nagrada u SAD-u. Pobjednici među nominiranima i izabranima od strane Udruženja filmskih kritičara bit će objavljeni 14. siječnja, manje od dva tjedna prije nominacija za nagradu Oscar 2011. godine. Nagrade su često točna najava možebitnih dobitnika Oscara.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙