FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TEL AVIV - Izrael je u subotu dopustio ljudima evakuiranim pred šumskim požarom da se vrate svojim domovima ali su dužnosnici upozorili da požar, iako se stanje poboljšalo, nije još pod nadzorom ni 60 sati nakon što je izbio. Do subote navečer u požaru je život izgubila 41 osoba, a uništio je 50 četvornih kilometara, progutao pet milijuna stabala i primorao 17.000 osoba s 14 lokacija da napuste svoje domove. U subotu popodne dopušteno je stanovnicima pet evakuiranih lokacija, većinom zapadno i sjeverozapadno od požara, da se vrate kućama no glasnogovornik policije je rekao da to ne znači da je požar stavljen pod nadzor. Glasnogovornik izraelskih vatrogasaca rekao je u subotu navečer da je požar donekle "oslabio" ali nije želio reći da je stavljen pod nadzor. Vatrogasci su upozorili da se stanje može promijeniti preko noći kada se se vatraogasni zrakoplovi ne mogu koristiti a snažni vjetrovi mogu rasplamsati požar na nekim područjima i proširiti ga promjenom smjera. Tijekom cijele subote u gašenju požara pomagali su zrakoplovi iz Grčke, Cipra, Turske i Bugarske kao i ruski zrakoplov koji može ponijeti 42.000 litara vode. Pomoć u zrakoplovima i drugim sredstvima Izraelu šalju i Španjolska, Egipat, Jordan, Hrvatska, Rumunjska, Italija, Azerbajdžan, Velika Britanija i SAD a palestinske su vlasti poslale vatrogasna vozila, navela je agencija dpa. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na koferenciji za tisak zahvalio zemljama koje su poslale pomoć Izraelu u gašenju požara.

AMAN - Jordanski ministar vanjskih poslova Naser Džudeh u subotu je u Amanu rekao njemačkom ministru vanjskih poslova Guidu Westerwelleu da bi Berlin trebao igrati ključnu ulogu unutar Europske unije u naporu da se Izraelci i Palestinci vrate mirovnim pregovarima. Tijekom sastanka s Westerwelleom Džudeh je "istaknuo važnu ulogu Njemačke unutar Europske unije i međunarodne zajednice u poticanju mirovnih napora prema rješenju sukoba u regiji na temelju vizije o dvije države", Izraelu i Palestinskoj državi, priopćilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova. Džudeh je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael "da prekine sve jednostrane mjere, prvenstveno ilegalnu aktivnost gradnje naselja" na Zapadnoj obali kako bi pomogla nastavak izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Palestinske vlasti su se povukle iz izravnih pregovora krajem rujna nakon što Izrael nije produžio moratorij na izgradnju židovskih naselja na Palestinskim teritorijima koji je istekao 26. rujna. Westerwelle je istaknuo odlučnost Njemačke da učini što god može kako bi potaknula mirovne napore i očuvala stabilnost na Bliskom istoku na temelju rješenja s dvije države, prema jordanskom priopćenju. Njemački ministar posjetio je Jordan u okviru regionalne turneje tijekom koje je u subotu u Bagdadu pozvao iračke čelnike da ubrzaju formiranje nove vlade.

LJUBLJANA - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph Mussomeli izjavio je da sumnja u autentičnost dokumenta koji su ovih dana prenijeli svjetski mediji s WikiLeaksa prema kojemu je američka državna tajnica Hillary Clinton naredila američkim diplomatima u Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj prikupljanje osjetljivih podataka o političarima i poslovnim ljudima, poput podataka o njihovim putovanjima i brojevima kreditnih kartica. "To bi bilo neprimjereno i neetično", rekao je Mussomeli u subotu u odvojenim razgovorima za Slovensku televiziju i komercjalnu televizijsku postaju POP-TV, dodajući da takva uputstva nije dobio nikad u svojoj diplomatskoj karijeri i da se može posumnjati u autentičnost toga dokumenta. Mussomeli je rekao da sa slovenske strane nije dobio nikakvu reakciju ili prosvjed nakon objave tog dokumenta ispod kojeg je potpis "Clinton", te da je u vrijeme kad je službovao na Filipinima imao iskustvo s objavom nekog navodnog dokumenta američkog FBI-a koji se kasnije pokazao krivotvorenim. Slovenski europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl rekao je pak u razgovoru za Slovensku televiziju nakon objave razgovora s Mussomelijem da on osobno skoro ne sumnja u autentičnost tog dokumenta. "Amerika je išla predaleko i izblamirala se pred cijelim svijetom", rekao je Vajgl koji uputstva iz dokumenta smatra izrazom špijunske "histerije" do koje je došlo nakon terorističkih napada Al Kaide 2001.

ATENA - Grčka policija našla je skrovište oružja i eksploziva u jednom stanu u središtu Atene za koje se vjeruje da pripada ljevičarskoj urbanoj gerili. Među oružjem je nekoliko pištolja, tri strojnice, streljivo, granate, 50 kilograma eksplozivne smjese i 200 grama TNT-a. "Sumnjamo da je nađeno oružje povezano sa skupinom Pobunjenička sekta ili s Vatrenim urotničkim ćelijama. Kada se obave balistička ispitivanja saznat ćemo je li neko od oružja korišteno u ranijim napadima", rekao je dužnosnik policije koji nije želio biti imenovan. Dvije skupine odgovorne su za niz napada posljednjih godina, uključujući ubojstvo policajca i novinara. Policija je rekla da se u okviru operacije pretražuju i druge sumnjive lokacije u Ateni i Solunu.

TALLINN - Roman Polanski u subotu je u estonskoj prijestolnici Tallinnu osvojio Europsku filmsku nagradu za režiju dok su nagrade za najboljeg glumca i glumicu osvojili Ewan McGregor i Sylvie Testud. Roman Polanski nagrađen je za svoj politički triler "Pisac iz sjene" (The Ghostwriter) dok je škotski glumac McGregor nagradu dobio za ulogu u istom filmu, objavljeno je na internetskoj stranici Europske filmske akademije koja dodjeljuje priznanja. Europsku filmsku nagradu za najbolju žensku ulogu, za koju je bila nominirana i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, osvojila je francuska glumica Sylvie Testud za ulogu u filmu "Lourdes". Zrinka Cvitešić nominirana je za ulogu u filmu "Na putu" bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Film "Pisac iz sjene" osvojio je i nagradu za najbolji europski film, filmsku glazbu, scenarij i scenografiju a 76-godišnji Polanski, koji nije mogao osobno doći u Tallinn preuzeti nagradu, zahvalio se žiriju i svojim suradnicima putem video poruke. Nagrada za životno djelo dodijeljena je švicarskom glumcu Brunu Ganzu. Europske filmske nagrade, "europske Oscare" 23. put je dodijelila Europska filmska akademija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙