FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

WASHINGTON - Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) je u američkom State Departmentu razgovarao s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom o bilateralnim pitanjima, ulasku Hrvatske u članstvo Europske unije i integraciji zemalja regije u NATO-o i EU. Ističući da je riječ o redovitim političkim konzultacijama SAD-a i Hrvatske, Božinović je kazao kako je kod bilateralnih pitanja središnja tema bilo ispunjavanje uvjeta za ulazak Hrvatske u američki program ukidanja viza, u okviru čega je usuglašen sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv teških kaznenih djela. "Očekujemo da bi uskoro i taj sporazum mogao biti potpisan. Hrvatska još mora poraditi na smanjenju broja odbijenih viza, no mi vjerujemo da će napori koje ulažemo uskoro donijeti ploda", rekao je Božinović. Na sastanku se razgovaralo i o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za zatvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s EU, uključujući i poglavlje 23. o pravosuđu i temeljnim pravima, uz "zajednički zaključak da Hrvatska pokazuje i političku i institucionalnu zrelost da pregovore dovede do kraja u prvoj polovici 2011.".

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je od Izraelaca i Palestinaca da se prihvate "bez odgađanja" rješavanja glavnih pitanja mirovnog procesa na Bliskom istoku. "Natjerat ćemo strane da iznesu svoje stavove o ključnim temama bez odgađanja i detaljno", izjavila je ona u govoru pred brojnim političkim dužnosnicima dviju strana. "SAD neće biti pasivni partner", obećala je ona. "Radit ćemo na smanjenju neslaganja, postavljajući teška pitanja, očekujući prave odgovore i predlažući naše ideje kad to bude potrebno", dodala je ona. Clinton je govorila na Saban Forumu, sastanku stručnjaka iz regije.

KANDAHAR - Petnaest civila ubijeno je a četiri su ranjena u eksploziji improvizirane eksplozivne naprave na jugu Afganistana, kazao je u subotu glasnogovornik lokalne vlade koji je napad pripisao talibanima. Kamion u kojem su se nalazili civili se kretao iz sela Hair Abad prema Hanšenu u pokrajini Helmand kad je naišlo na eksplozivnu napravu u petak navečer, kazao je dužnosnik Daud Ahmadi. "U eksploziji je smrtno stradalo 15 osoba a četiri su ranjene", kazao je on, ističući da je među žrtvama bilo djece.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙