FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) -

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak u Londonu s britanskom ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, priopćio je MVPEI. Bilateralne odnose između dviju zemalja sugovornici su ocijenili odličnim i partnerskim, naglasivši kako je moguće dodatno unaprijediti suradnju na svim raznima, posebice imajući u vidu zajedničko članstvo u NATO-u te činjenicu da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica Europske unije, stoji u priopćenju. Jandroković je Haguea pritom upoznao i s aktualnim stanjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te poručio kako Hrvatska ulaže dodatne napore kako bi se cijeli proces pregovora dovršio u prvoj polovici 2011., tijekom mađarskog predsjedanja EU-om.

DUBLIN - Prijedlog izuzetno štedljivog irskog proračuna koji bi trebao smanjiti rashode i povećati poreze u vrijednosti od čak šest milijardi eura prošao je u utorak navečer prvo parlamentarno glasovanje, izvijestile su agencije. U govoru pred parmalentom irski ministar financija Brian Lenihan pojasnio je mjere drastične štednje za 2011. godinu. One uključuju rezanje naknada za djecu i javni sektor, no neki ga ekonomisti ipak smatraju pre optimističnim što se tiče predviđanja gospodarskog oporavka, objavio je Reuters. Agencija DPA ističe da je prijedloga proračuna dobio 82 parlamentarna glasa, dok je u vrijeme odlučivanja pred zgradom prosvjedovalo petstotinjak osoba. Vlada je ranije ustvrdila da je proračun neophodan odgovor na "najtežu krizu u irskoj povijesti". Osim što rezanjem rashoda i povišenjem poreza prijedlog proračuna predviđa uštedu od šest milijardi eura irska vlada planira u naredne četiri godine uštedjeti ukupno 15 milijardi eura.

LAGOS - Nigerijska agencija za suzbijanje korupcije optužila je u utorak bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya i čelnika kompanije Halliburton zbog navodnog podmićivanja nigerijskih dužnosnika. Povjerenstvo za gospodarski i financijski kriminal (EFCC) reklo je da je uložilo tužbu od 16 točaka na saveznom visokom sudu u Abuji protiv Cheneya, izvršnog direktora Halliburtona Davida Lesara i još dvoje dužnosnika u slučaju koji datira iz sredine devedesetih godina prošlog stoljeća. EFCC je podiglo tužbu i protiv Halliburtona kao tvrtke, kojoj je nekada na čelu bio Cheney, te četiri povezane tvrtke.

PORT-AU-PRINCE - Bivša prva dama Mirlande Manigat osvojila je najveći broj glasova na predsjedničkim izborima na Haitiju, no konačni će se pobjednik znati tek nakon drugog kruga u kojem će joj protukandidat biti predstavnik vladajuće stranke Jude Celestin, izvijestile su vlasti u utorak. Izborno povjerenstvo objavilo je da će se drugi krug izbora održati jer nitko od kandidata na izborima 28. studenoga nije odvojio više od 50 posto glasova koliko je potrebno za pobjedu u prvom krugu. Manigat je osvojila 31.37 posto glasova, dok je tehnokrat Celestin, štićenik odlazećeg predsjednika Renea Prevala, dobio 22.48 posto prema preliminarnim službenim rezultatima što ih je u Port-au-Princeu objavio glasnogovornik izbornog povjerenstva Richard Dumel Thibault. Drugi izborni krug najavljen je za 16. siječnja, no točan datum još moraju potvrditi vlasti.

CANCUN - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u utorak je na otvaranju sastanka na visokoj razini UN-ovog summita o klimi uputio je ministrima zemalja članica UN-a žuran poziv da poduzmu ozbiljne korake u ograničavanju globalnog zatopljavanja. "Što duže odgađamo, više ćemo platiti - gospodarski, okolišem i ljudskim životima", rekao je Ban u govoru u meksičkom Cancunu. Ban je u Cancunu govorio ministrima okoliša 190 zemalja koji su u Meksiko doputovali na summit koji za cilj ima postići globalni dogovor kako bi se pomoglo smanjenju emisije stakleničkih plinova i pomoglo zemljama da se suoče s rastućim posljedicama klimatskih promjena.

ABIDJAN - Regionalni blok zemalja zapadne Afrike ECOWAS u utorak je nakon spornih izbora priznao Alassanea Outtaru za izabranog predsjednika Obale Bjelokosti i zatražio od dosadašnjeg presjednika Laurenta Gbagboa da prihvati poraz i odstupi s položaja. No i prije poziva ECOWAS-a kojeg čini 15 zemalja Gbagbo se oglušio na međunarodne zahtjeve da napusti vlast imenujući novu vladu iako je Outarra već objavio paralelnu vladu. Nakon izvanrednog summita regionalnih čelnika u Nigeriji ECOWAS je dodatno povećao pritisak na Gbagboa suspendirajući angažmane Obale Bjelokosti u tom bloku. Nigerijski predsjednik i predsjedatelj ECOWAS-a Goodluck Jonathan rekao je u utorak i da ta organizcaija neće podržati zamisao stvaranja vlade nacionalnog jedinstva kako bi se riješila politička kriza u Obali Bjelokosti.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙