FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SEUL - Najmanje pet osoba je poginulo, a sedamnaest je nestalo u nesreći južnokorejskog ribarskog broda koji je potonuo u ponedjeljak u ledenim vodama Antarktike, objavile su novozelandske i južnokorejske vlasti. Dvadeset članova posade 614-tonskog ribarskog broda In Sung spašeno je, objavila je novozelandska spasilačka služba. Brod je potonuo oko 1000 km sjeverno od Antarktike i 2700 km južno od Novog Zelanda. Zasad nisu poznati uzroci potapanja broda. Dva novozelandska i tri južnokorejska broda na tom području pokušavaju pronaći nestale članove posade, ali su izgledi za njihovo preživljavanje vrlo mali.

Novi Zeland bi mogao poslati spasilački zrakoplov, ali bi mu do mjesta nesreće trebalo oko osam sati, navodi služba. Temperatura vode u tom području je oko dva stupnja Celzija, što znači da ljudi u moru bez odgovarajuće opreme mogu preživjati desetak minuta, objavila je novozelandska spasilačka služba.

ZAGREB/PRIŠTINA - Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti u veljači 2008., a prema izlaznim anketama koje prenose agencije, pobijedila je Demokratska stranka Kosova premijera Hashima Thacija. Po izlaznoj anketi koja je provedena na uzorku više od 2.000 birača, Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija osvojila je 31 posto glasova, dok je Demokratska liga Kosova Ise Mustafe osvojila 25 posto. Prema podacima Središnjega izbornog povjerenstva do 15.30 glasovalo je 34,10 posto, odnosno 556.075 birača. Glasovanje se odvijalo uglavnom mirno, uz nekoliko manjih incidenta na sjeveru, gdje živi većinski srpsko stanovništvo. Na tom su području zbog napetosti neka biračka mjesta zatvorena već u 16 sati. Riječ je o prijevremenim izborima raspisanim pošto je u rujnu predsjednik države Fatmir Sejdiu podnio ostavku kada je ustavni sud zaključio da je prekršio ustav obnašajući istodobno tu dužnost i dužnost predsjednika stranke Demokratske lige Kosova (LDK). Kako se Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Hashima Thacija i LDK nisu mogli dogovoriti oko novog šefa države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, po ustavu privremeni predsjednik, raspisao je nove izbore.

LJUBLJANA - Novi zakon o slovenskoj radio-televiziji, koji je donijela vlada premijera Boruta Pahora a koji je parlament potvrdio prije mjesec i pol, uvjerljivo je odbačen u nedjelju na referendumu koji je održan na inicijativu oporbenih stranaka. Po neslužbenim rezultatima koji su objavljeni u nedjelju navečer zakon, za koji je vlada tvrdila da javnom RTV-u donosi financijsku stabilnost te veću autonomiju i neovisnost, poduprlo je 27,36 posto izišlih na referendum, dok je 72,64 posto bilo protiv. Na referendum je izišlo samo 14,63 posto građana s pravom glasa, što je jedan od najmanjih odaziva na referendume u Sloveniji do sada. Vlada je izrazila razočaranje rezultatom referenduma, a ministrica kulture Majda Širca ocijenila je da će takva odluka birača ozbiljno blokirati razvoj slovenskog javnog RTV servisa. Rezultatom je zadovoljna oporba koja je tvrdila da je novi zakon o javnoj radio-televiziji po mjeri vladajućih stranaka koje bi RTV i njegov program željeli podrediti svojim interesima. Bivši premijer i oporbeni vođa Janez Janša rekao je da bi vlada premijera Boruta Pahora rezultat referenduma trebala shvatiti ozbiljno, te promijeniti svoje prioritete i baviti se gospodarskom krizom ili pak pristati na raspisivanje prijevremenih izbora.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙