FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

WASHINGTON - Američki tužitelji terete 46-godišnjeg bosanskog Srbina uhićenog u Milwaukeeju, da je lagao kako bi dobio izbjeglički status u SAD-u, navodeći da je zatajio službovanje u policijskim snagama Republike Srpske koje su sudjelovale u pokolju 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici, prvom genocidu počinjenom u Europi nakon II. svjetskog rata. Mlađen Cvijanović, koji navodno živi u Milwaukeeju od 2003., optužen je u srijedu za imigracijsku prijevaru. Bude li proglašen krivim, očekuje ga kazna do 10 godina zatvora i vjerojatna deportacija, izvijestili su u utorak američki mediji. Njegov odvjetnik, Jeffrey Jansen, izjavio je u srijedu kako su tužitelji u Milwaukeeju odgodili Cvijanovićevo izvođenje pred sud od utorka do petka kako bi osigurali vrijeme za kontakte s tužiteljima u Bosni i Hercegovini.

TOKIO - Zapovjednik združenog stožera američke vojske admiral Mike Mullen u četvrtak je izjavio kako smatra da je potrebno hitno ojačati vojne veze između SAD-a, Južne Koreje i Japana kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od daljnjih aktivnosti, prenose agencije. Mullen je usto u Tokiju najavio da će idući mjesec Kinu posjetiti američki ministar obrane Robert Gates, s obzirom na to da dvije najmoćnije svijeta pokušavaju "popraviti" međusobne odnose, narušene stajalištima o vojnim vježbama i o Tajvanu, prenosi Reuters.

PEKING - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il u četvrtak se u Pyongyangu sastao s visokim kineskim dužnosnikom, državnim savjetnikom za vanjsku politiku Dai Bingguom, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua. Sastanak je uslijedio usred snažnih napetosti na Korejskom poluotoku, a SAD i azijski saveznici od Pekinga zahtijevaju da se angažira u odnosima s Pyongyangom na smanjenju tenzija. Sjevernokorejski dužnosnici u četvrtak su branili odluku o granatiranju južnokorejskog otoka koji je rezultirao odgovorom Seula, prebacujući još jedanput odgovornost na Južnu Koreju. Pyongyang i dalje tvrdi da je reagirao na pomorsku vojnu vježbu južnokorejske vojske u tom osjetljivom pograničnom području, poprištu nekoliko težih incidenata u posljednjih nekoliko godina.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama obećao je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom u srijedu da će Poljska biti primljena u američki program izuzeća od viza. Poljska, koja je jedini član 25-člane "schengenske zone" čiji državljani ne mogu putovati u SAD bez vize, dugo upućuje peticije američkoj administraciji za uključivanje u taj program. Susjedne zemlje poput Češke, Slovačke, Estonije i Latvije već su prije ušle u program, a Poljaci su napokon dobili obećanje Obamine administracije da će surađivati s Kongresom kako bi se to dogodilo.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙