FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski uvoz podupro cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 10. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 89 dolara za barel zahvaljujući oporavku kineskog uvoza sirove nafte i povišenoj IEA-inoj prognozi svjetske potražnje za naftom u 2011.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju skočile su za 44 centa na 88,81 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 40 centi i iznosile su 91,39 dolara.

Kineska središnja banka u petak je treći put u mjesec dana povisila razinu obveznih rezervi za banke, kako bi povukla višak novca iz gospodarstva i obuzdala inflaciju.

Odvojeni su pak podaci pokazali skok kineskog uvoza nafte u studenom za 22,1 posto u odnosu na prošlu godinu, na 5,09 milijuna barela dnevno.

"Ljudi misle da će čak i uz pooštravanje monetarne politike u Kini potražnja biti velika", kazao je Christopher Bellew, analitičar u tvrtki Bache Commodities. Dodao je da cijene dodatno podupre i hladno vrijeme na sjevernoj hemisferi.

Istodobno je Međunarodna agencija za energetiku IEA u redovnom mjesečnom izvješću objavila da će svjetska potražnja za naftom u idućoj godini, ali i cijelom razdoblju od 2015. biti veća nego što se očekivalo. Povisila je prognozu o dnevnom rastu potražnje za naftom u 2011. za 130.000 barela dnevno, na ukupno 1,32 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) istaknula je pak da želi da se poboljšaju temeljni čimbenici na tržištu prije nego što poveća opskrbu.

U petak je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 87,92 dolara, što znači da je bila 46 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙