FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad dolara i jačanje dionica pogurali cijene nafte na 89 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara, približivši se razini od 89 dolara za barel nakon što je dolar oslabio a tržišta dionica ojačala temeljem nada u snažniji gospodarski rast.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju skočile su više od jednog dolara na 89,42 dolara, da bi se naknadno spustile na 89,08 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 67 centi i iznosile 91,44 dolara.

Europske dionice dosegnule su u četvrtak najvišu razinu u 26 mjeseci a ojačale su i azijske dionice, poduprte očekivanjima da će poticaji i produljenje poreznih olakšica potaknuti potrošnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Dolar je pak kliznuo naprema košarici valuta. Njegovo slabljenje jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta i potiče potražnju, budući da su cijene nafte iskazane u zelenim novčanicama.

Trgovci i analitičari kažu da su oprezni uoči mogućeg kineskog povećanja kamatnih stopa i sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte ovog vikenda u Ekvadoru na kojem će članice kartela raspravljati o proizvodnoj politici. Zasada nema naznaka promjena.

„Bit ćemo oprezni na pragu idućeg tjedna, uz vrlo izglednu promjenu kamatnih stopa u Kini“, kazao je Edward Meir, naftni analitičar iz tvrtke MF Global.

Veći od očekivanja pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu također je pridonio rastu cijena nafte.

Tako su ukupne zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda u SAD-u pale su u prošlom tjednu za 5,3 milijuna barela, priopćila je u srijedu američka vlada. Zalihe benzina skočile su pak za 3,8 milijuna barela a derivata za 2,2 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u četvratk na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 87,46 dolara, što znači da je bila 41 cent niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙