FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad VIX 'indeksa straha' najavljuje rast cijena dionica

Autor: neba
NEW YORK, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Premda dužnička kriza u eurozoni i dalje zabrinjava, na Wall Streetu bi i ovoga tjedna cijene dionica mogle porasti jer ulagači vjeruju u nastavak jačanja tržišta, na što ukazuje oštar pad VIX 'indeksa straha'.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 2,6 posto, na 11.382 boda, dok je S&P 500 skočio 3 posto, na 1.224 boda, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 2.591 bod. To je najveći tjedni skok tih indeksa u proteklih mjesec dana.

Dobro raspoloženje na tržištu ponajviše se zahvaljuje ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je prošloga tjedna Europska središnja banka poručila da nastavlja s programom otkupa državnih obveznica članica eurozone kako bi ublažila dužničku krizu.

„Kada se stvari ne raspadnu nakon loših vijesti, onda znate da tržište više nije toliko ranjivo. To pridonosi povjerenju ulagača u kratkoročne izglede za dionice, pa je raspoloženje na tržištu vrlo solidno. Možda ovaj uspon cijena dionica neće trajati do kraja siječnja iduće godine, no izgledi za prosinac prilično su ohrabrujući“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Schwab Center for Financial Research.

VIX indeks Čikaške burze opcija potonuo je prošloga tjedna 19 posto, što pokazuje da ulagači smatraju da nema puno razloga da bi na opcijskom tržištu osiguravali svoje portfelje od pada cijena dionica.

VIX indeks, koji je obično u inverznom odnosu sa S&P 500 indeksom, prošloga je tjedna zaronio na najnižu razinu od travnja.

Što se makroekonomskih izvješća tiče, Institut za menadžere nabave objavit će u utorak polugodišnje procjene za američki industrijski i uslužni sektor. U srijedu slijedi tjedno izvješće o hipotekama, a u četvrtak podaci o zahtjevima za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna.

U petak se očekuju izvješća o uvoznim i izvoznim cijena u studenome, podaci o trgovinskom deficitu u listopadu, te preliminarno izvješće o raspoloženju potrošača, koje sastavljaju Thomson Reuters i Sveučilište u Michiganu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙