FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore brine dužnička kriza

Autor: scvi
NEW YORK, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Unatoč naznakama snažne blagdanske potrošnje u SAD-u, američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer investitore i dalje brine europska dužnička kriza.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 21 bod, a tehnološki Nasdaq 8 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 2 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američko Nacionalno udruženje maloprodajnih kompanija procijenilo je da je tijekom prvog vikenda blagdanske sezone otprilike 212 milijuna Amerikanaca posjetilo trgovine i web-siteove, dok je u isto vrijeme prošle godine njihov broj dosegnuo 195 milijuna.

Nadalje, on-line potrošnja porasla je više od 14 posto u tome rzadoblju, podaci su IBM Coremetricsa.

Detaljniju sliku potrošnje u SAD-u investitori će dobiti u četvrtak, kada će maloprodajne kompanije izvijestiti o svojoj prodaji u studenome.

Investitori se nadaju da će potrošači, koji su vrlo oprezno trošili tijekom recesije, ove blagdane biti rastrošniji. Mnogi ekonomisti vjeruju da će potrošnja porasti jer se gospodarstvo oporavlja.

Međutim, entuzijazam investitora nagriza dužnička kriza u eurozoni.

I na europskim burzama cijene dionica su u padu, jer unatoč paketu pomoći Irskoj vrijednome gotovo 90 milijardi dolara, ostaju zabrinutosti u vezi sudbine Portugala i Španjolske.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,9 posto, na 5.617 bodova, pariški CAC 1,11 posto, na 3.687 bodova, a frankfurtski DAX 1,18 posto, na 6.767 bodova.

Također, s oprezom se očekuju ovotjedni makroekonomski pokazatelji, među kojima je i ključno izvješće o zaposlenosti u studenome u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙