FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu dužnička kriza i blagdanska sezona potrošnje

Autor: neba
NEW YORK, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dužnička kriza u eurozoni i dalje bi ulagačima mogla zadavati glavobolju, no prvi podaci o početku blagdanske sezone potrošnje u SAD-u ohrabruju, što bi ovoga tjedna moglo pozitivno utjecati na Wall Street.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks oslabio 1 posto, na 11.092 boda, dok je S&P 500 pao 0,86 posto, na 1.189 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,65 posto, na 2.534 boda.

Strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni izazvala su pad cijene dionica s najviših razina u dvije godine, dosegnutih početkom ovog mjeseca. Od 5. studenoga S&P 500 indeks potonuo je više od 3 posto, nakon što je u prethodna dva mjeseca skočio oko 17 posto.

Premda je Irskoj, prvoj žrtvi dužničke krize nakon Grčke, u nedjelju odobrena međunarodna pomoć u ukupnom iznosu od 85 milijardi eura, financijski problemi u eurozoni i dalje će ulagačima zadavati glavobolje jer je vrlo vjerojatno da će Europska Unija morati 'baciti pojas za spašavanje' i Portugalu, a možda i Španjolskoj.

I dok dužnička kriza negativno utječe na tržište, dobar početak blagdanske shopping sezone mogao bi ohrabriti ulagače.

Prvi neslužbeni podaci iz trgovina o prodaji na 'Crni petak', kada tradicionalno počinje shopping sezona, pokazuju da Amerikanci troše više nego prošlih godina, premda su popusti na cijene manji.

Mnogi stoga očekuju da će ovogodišnja blagdanska sezona potrošnje biti najbolja u posljednje tri godine.

„Potrošači su nešto sigurniji nego lani, pa i troše nešto više. Zbog toga mislim da su dionice trgovačkih lanaca relativno jeftine, pa bi mogle porasti“, kaže Gary Bradshaw, portfelj menadžer u fondu Hodges Capital Managament.

Tijekom tjedna trgovački će lanci objavljivati podatke o prodaji na 'Crni petak' i prošloga vikenda, što će dati detaljniju sliku o potrošnji Amerikanaca.

Od makroekonomski izvješća ovoga se tjedna najviše očekuje od podataka o zaposlenosti, koji će biti objavljeni u petak.

Analitičari procjenjuju da je u studenome u SAD-u otvoreno 140.000 novih radnih mjesta. Pokaže li se to točnim, bio bi to drugi mjesec zaredom kako zaposlenost znatno raste.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙