FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): euro ojačao nakon što je Irska zatražila pomoć

Autor: neba
TOKYO, 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europska je valuta jutros ojačala, jer su ulagači odahnuli nakon što je Irska zatražila pomoć međunarodnih financijskih institucija, a to je pozitivno utjecalo i na dio azijskih burzi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, i Hong Kongu oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,5 posto.

Pad cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu posljedica je zaoštravanja monetarne politike u Kini kako bi se suzbio rast inflacije.

U petak je kineska središnja banka povećala obveznu rezervu poslovnim bankama, što bi trebalo usporiti rast kreditiranja i spriječiti daljnji rast cijena nekretnina.

Na većini ostalih azijskih burzi vlada dobro raspoloženje jer su ulagači odahnuli nakon što je Irska zatražila pomoć međunarodnih financijskih institucija kako bi riješila svoje dužničke probleme.

Zbog toga su ublažena strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, a to je potaknulo jačanje eura u odnosu na dolar.

Slabljenje američke valute izazvalo je, pak, rast cijena sirovina. Pritom je terminska cijena nafte ojačala 60-ak centi, na 82,59 dolara po barelu, što je pozitivno utjecalo na dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Na valutnim je, pak, tržištima tečaj eura jutros skočio s 1,3670 dolara, koliko je vrijedio u petak, na 1,3760 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura skočila je sa 114,20 na 114,75 jena.

Tečaj američke valute u odnosu na japansku stabilno se jutros kreće oko 83,40 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙