FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, cijene zlata i dolara rastu

Autor: neba
TOKYO, 9. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros pali, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, dok je tečaj eura pod pritiskom zbog zabrinjavajuće financijske situacije u pojedinim članicama eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,5 i 1,2 posto.

U Južnoj Koreji i Singapuru burzovni su indeksi blago porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,16 posto.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, a neki su se ulagači odlučili i na dobitonosnu prodaju nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine od 2008. godine.

Osim zbog visokih razina cijena dionica, ulagači su oprezni i zbog naglog jačanja dolara, nakon što je američka valuta tjednima bila pod snažnim pritiskom.

U četvrtak i petak u Seoulu se održava sastanak lidera skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta na kojemu će glavna tema biti oscilacije valuta.

Nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku, što je bilo očekivano, posljednjih dana dolar osjetno jača.

Nakon što je već jučer skočio 0,7 posto, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao daljnjih 0,2 posto, na 77,09 bodova.

Pritom je dolar najviše ojačao prema europskoj valuti jer su ulagači ponovno zabrinuti zbog financijske situacije u pojedinim članicama eurozone, kao što su Irska, Grčka i Portugal.

Tečaj eura potonuo je s jučerašnjih 1,3960 na 1,3845 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 81,20 na 80,80 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj zaronio s jučerašnjih 113,40 na 112,20 jena.

Zbog nesigurnosti na tržištima valuta i dionica, ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital, a nalaze ga u zlatu.

Cijena zlata dosegnula je jutros novu rekordnu razinu od 1.412 dolara po unci.

Zbog jačanja dolara, terminska cijena nafte jutros je, pak, pala za 30-ak centi, na 86,70 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙