FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, euro blago oslabio

Autor: neba
TOKYO, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući smanjenju tenzija između dviju Koreja i jučerašnjem snažnom rastu vodećih indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle više od 1 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru ojačali su između 0,1 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Smanjenje tenzija između Sjeverne i Južne Koreje umirilo je ulagače na azijskim tržištima, a pozitivno je na njih djelovao i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon podataka o jačanju potrošnje i poboljšanju situacije na tržištu rada u SAD-u.

„Korejsko tržište smirilo je priopćenje korejskih vlasti da će poboljšati likvidnost ako to bude potrebno, kao i smanjenje tenzija na korejskom poluotoku, nakon što su Kina i SAD pozvale obje države na suzdržanost. No, obujam trgovanja je mršav, pa se čini da je u Aziji, kao i u SAD-u, danas Dan zahvalnosti“, navode analitičari Bank of America Merrill Lynch u bilješci klijentima.

Smirila se i situacija na valutnim tržištima, a dolar je i dalje u uzlaznom trendu. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,2 posto.

Pritom se prema japanskoj valuti tečaj dolara stabilno kreće u rasponu od 83,40 do 83,60 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je ojačao, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,3390 na 1,3330 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 111,50 na 111,20 jena.

Zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, jučer je snažno, više od 3 posto, porasla terminska cijena nafte, a jutros se stabilno kreće oko 83,80 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙