FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, euro oko 1,33 dolara

Autor: neba
TOKYO, 26. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, jer irska dužnička kriza i napetost na korejskom poluotoku drže ulagače na oprezu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,3 posto.

U Australiji su cijene dionica blago porasle, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Tenzije između dviju Koreja i dalje traju, nakon što su u utorak u topničkoj paljbi iz Sjeverne Koreje ubijena četiri građana južnog susjeda.

Nije još uklonjena ni sva neizvjesnost u vezi irske dužničke krize, pa stoga na azijskim burzama vlada nesigurnost.

Ulagačima također nedostaju smjernice s Wall Streeta, gdje se jučer zbog Dana zahvalnosti nije radilo.

Zbog svega toga na valutnim tržištima dolar jača. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,2 posto, probivši se, po prvi puta nakon dva mjeseca, iznad razine od 80 bodova.

Pritom se tečaj eura prema američkoj valuti kreće malo iznad 1,33 dolara, nakon što je u par navrata posljednjih dana zaronio i ispod te razine.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće u rasponu od 111,40 do 111,70 jena.

Tečaj dolara porastao je, pak, prema japanskoj valuti s jučerašnjih 83,60 na 83,90 jena, najvišu razinu od početka listopada.

Jačanje američke valute ne dozvoljava rast cijena sirovina, pa se terminska cijena nafte i danas kreće nadomak razine od 84 dolara po barelu, no ne uspijeva se probiti iznad nje.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙