FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: predstavljen godišnjak ogranka Matice hrvatske

Autor: zdra
VINKOVCI, 29. studenog 2010.(Hina) - Godišnjak vinkovačkog ogranka Matice hrvatske za 2009. godinu, urednice Višnje Sorčik, u kojem je na 450 stranica predstavljen niz kulturnih i znanstvenih tema važnih za Vinkovce, predstavljen je večeras u velikoj dvorani vinkovačkog ogranka Matice hrvatske.

Urednica Višnja Sorčik izrazila je zadovoljstvo tematskom raznolikošću 27. godišnjaka, ističući kako Vinkovci iz godine u godinu postaju grad sa sve većim brojem raznolikih kulturnih i drugih sadržaja koje je ponekad teško sve popratiti.

Po riječima predsjednika ogranka Dražena Švagelja, godišnjak je posvećen Vinkovčaninu Rudolfu Sremecu s obzirom na to da je 2009. bila 10. godišnjica smrti i 100. obljetnica rođenja toga hrvatskog redatelja i scenarista, filmskog kritičara i teoretičara.

Filmski redatelj i scenarist Petar Krelja, koji je napisao uvodni tekst o Rudolfu Sremecu, ocijenio je da je on s filmskim opusom od čak devedesetak naslova jedna od najmarkantnijih ličnosti hrvatskoga dokumentarnog filma.

"Sremec je bio Europejac, visokoobrazovan i univerzalni intelektualac koji je sebe našao u dokumentaristici i, za razliku od drugih redatelja koji su se dokumentarnim filmom bavili samo zato da bi kasnije radili igrane filmove, Sremec to nije učinio, već je ostao vjeran dokumentarnom kao temeljnom žanru filma", rekao je Krelja.

Godišnjak donosi i pregled kulturnih i drugih zbivanja u 2009. u Vinkovcima, tekstove iz arheologije i etnologije te tekstove s književnojezičnim, društvenim i povijesnim temama.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙