FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinar i publicist Denis Kuljiš predstavio svoj prvi roman "Hrvatski bog Merkur"

Autor: vlar
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Poznati novinar i publicist Denis Kuljiš predstavio je večeras u Zagrebu svoj prvi roman "Hrvatski bog Merkur", političko-književni triler smješten u suvremenu političku situaciju u Hrvatskoj.

Kuljišev roman, u izdanju Mozaik knjige, prikazuje događaje i likove smještene u tranzicijsko društvo, obilježeno krizom vlade, odstupom premijera i sukobima unutar korumpirane vlasti. "Radnja je kontaminirana istinitim događajima, ali ništa, što se stvarno dogodilo, nije doslovno preneseno", rekao je autor pred prepunim auditorijem u knjižari Vuković-Runjić.

Istaknuo je i kako njegov literarni prvijenac nije roman s ključem, kako ga se često predstavlja u javnosti. "Nisam stvarnim političkim osobama davao izmišljena imena, već sam realne situacije pokušao oslikati kroz izmišljene likove. Ti likovi nisu doslovni, sastavljeni su od mojih novinarskih, reporterskih uvida u ljudske karaktere na ovim prostorima", dodao je.

Na nastanak romana presudno je, kaže, utjecala njegova profesionalna, publicistička, potraga za istinom i činjenicama od kojih je prvi put sastavio fikcionalnu prozu.

Riječ je o prvom dijelu buduće trilogije "Planetopia" u kojoj će autor, kako je najavio, prikazati pozadinske odnose u politici, biznisu i podzemlju cijele balkanske regije.

Prvi dio "Hrvatski bog Merkur" nudi politički zaplet u hrvatskim okvirima, u drugom dijelu radnju će uklopiti u širi regionalni okvir, dok će u trećem prikazati koji se sve širi interesi prelamaju na ovim prostorima.

Za sebe je rekao kako se smatra dobrim poznavateljem poslijeratne društvene scene zahvaljujući poznanstvima i profesionalnoj suradnji s brojnim poznatim i utjecajnim osobama u cijeloj regiji.

Denis Kuljiš (1951.) pokrenuo je i uređivao tjednike "Globus", "Nacional" i "Gloriju", hrvatsko i srpsko izdanje časopisa "Playboy" i druge novine. Objavio je nekoliko knjiga političke publicistike - "Majmuni, gangsteri i heroji", "Ad Hominem" te "Dva pamfleta protiv Tuđmana".

(Hina) xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙