FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Bitke prekretnice hrvatske povijesti" Hrvoja Kekeza

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Knjigu Hrvoja Kekeza "Bitke prekretnice hrvatske povijesti", u kojoj je obrađeno 25 bitaka i ratova što su ih Hrvati vodili od ranoga srednjeg vijeka do bitaka u Domovinskom ratu, predstavili su danas u Zagrebu urednik Vid Jakša Opačić i autor.

Hrvoje Kekez s Hrvatskog instituta za povijest istaknuo je kako je knjigom želio široko hrvatsko čitateljstvo upoznati s najvažnijim bitkama i ratovima hrvatske povijesti koje su se vodile na povijesnome i nacionalnom prostoru hrvatskoga naroda i izvan njega. Prva bitka u knjizi je ustanak kneza Ljudevita Posavskog u 9. stoljeću (818.-822.), a knjiga završava s posljednjom bitkom Domovinskog rata - Operacijom "Oluja '95".

Knjiga je pisana znanstvenim, ali i popularnim rječnikom kako bi i manje upućeni čitatelji mogli steći uvid u tu povijesnu tematiku, a oni s nešto većim znanjem iz povijesti nove spoznaje. Kekez je rekao da se koristio rezultatima novije hrvatske i svjetske historiografije, poglavito nastalima u posljednja dva desetljeća. Autor je u knjigu uvrstio i karte bitaka posebno za nju izrađene kako bi se lakše pratio tekst.

Urednik knjige Vid Jakša Opačić istaknuo je da za knjigu vlada veliko zanimanje. Bitke su prijelomni događaji koji utječu na tijek povijesnih događaja, a povijest se odvija sporo, za razliku od bitaka, koje su munjevite i koje često iznjedre heroje i vojskovođe, nasuprot običnom puku, koji biva uvučen u bitke i ratove, rekao je, dodajući da su tu knjigu tiskali zato što u Hrvatskoj nema knjige koja je okupila više bitaka pa je njezino pojavljivanje popunjavanje svojevrsne praznine u hrvatskoj historiografiji.

Knjiga (151 str.), u izdanju Mozaik knjige, na kraju donosi izbor iz literature, kazalo pojmova te bilješku o autoru. Na naslovnici je vodotoranj u Vukovaru, koji je pretrpio znatna oštećenja, kao i sam grad, a jedan je od prepoznatljivih simbola otpora Hrvata u Domovinskom ratu.

Prije predstavljanja knjige Hrvoje Kekez održao je predavanje o obrani Vukovara.

Hrvoje Kekez dosad je objavio desetak znanstvenih radova te heraldički priručnik o grbovima hrvatskih gradova.

(Hina) xta ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙