FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti u 12,30 sati:

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skupština razmotrit će sutra gradski proračun za 2011. u prvom čitanju koji je predložen u iznosu od 6,79 milijardi kuna što je 110 milijuna kuna ili 1,65 posto više od ovogodišnjeg, rebalansiranog proračuna. Dok iz gradske uprave navode kako je to najbolji proračun u vrijeme recesije, izrađen na temelju smjernica Vlade i vlastitih sredstava, oporbeni zastupnici HDZ-a najavili su kako će biti protiv takvog prijedloga proračuna jer smatraju da nije ni socijalan ni održiv, a ističu i kako je rezultat dosadašnje loše i rastrošne politike. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je, ističući najveće stavke u rashodima, naveo kako će 1,5 milijarda kuna iz proračuna biti namijenjena zaposlenima, 2,1 milijarde kuna bit će utrošeno za materijalne troškove odnosno tekuće i investicijsko održavanje, a za nabavku nefinancijske imovine 1,04 milijarda, dok će 751 milijun kuna biti namijenjen za subvencije, prije svega ZET-u, ali i Areni Zagreb i URIHO-u. I vladajuće i oporbene stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini kritizirale su prijedlog da se od 1. siječnja 2011. uvede imovinski cenzus za socijalna prava poput smješaja u jaslice i vrtiće, produženog boravka u školama i besplatni javni prijevoz, što je dosad subvencionirao Grad, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je odgovorio da je moguće razmotriti i druge prijedloge. Na dnevnom redu skupštinske sjednice bit će i izvješće o radu Zagrebačkog holdinga od siječnja do lipnja. U tom razdoblju Holding je imao 1,9 milijardi kuna prihoda i 2,03 milijardi rashoda pa je na gubitku od skoro 150 milijuna kuna. Gradski zastupnici dobit će na klupe i izvješće skupštinskog Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja u kojem stoji da su utvrdili 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali ili dopunjavali dokumenti.

ZAGREB

Članovi SDP-ovog Foruma mladih Donji grad danas su na zagrebačkom Cvjetnom trgu izveli performans kojim su Zagrepčanima pružili priliku da pokažu kako bi rasporedili novac u državnom proračunu za iduću godinu, pruživši potporu svojim starijim stranačkim kolegama koji su prošloga tjedna za glasovanja o proračunu napustili sabornicu, uz ocjenu da njime vlada Hrvatsku gura još dublje u krizu. Mladi zagrebački SDP-ovci su na klupu postavili četiri kutije s natpisima "školarine", "plaće", "mirovine" i "vlada", te su građanima nudili papiriće s naštampanim novcem i pozivali ih da ih rasporede kako misle da bi trebalo. "Kada se glasovalo o proračunu, zastupnici SDP-a kao i HNS-a, IDS-a i i HSU-a napustili su sabornicu jer nisu htjeli sudjelovati u takvom nasilju nad građanima. Mi kao njihovi mlađi kolege iz SDP-a se s tim slažemo i zato organiziramo ovu akciju", izjavila je novinarima predsjednica Foruma mladih Donji grad Mateja Pavičić. Njezini kolege iz Foruma Zagrepčanima su dijelili i letke s natpisom "Vlada se igra politike!", kojima, kako kažu, žele upozoriti da je vladin proračun za 2011. neuravnotežen te da građanima donosi još veću nesigurnost, posebno u isplatama plaća u javnom sektoru i mirovina. Potporu mladim SDP-ovcima došao je dati njihov bivši predsjednik, a sada čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, također upozorivši da će u proračunu za iduću godinu "najveća rupa" biti u stavci za plaće i mirovine.

ZAGREB

Ministarstvo kulture nije sudjelovalo ni u potpori ni u otkupu knjige "Gotovina, stvarnost i mit" izdavača Novog Libera, priopćeno je danas iz ministrova kabineta kao odgovor na novinarske upite. Slijedom toga ministarstvo kulture je, kako se dodaje, radi točnosti podataka uputilo dopis izdavaču da ukloni zahvalu ministarstvu na sufinanciranju, koja se pojavljuje u PDF verziji knjige. Biografsku knjigu novinara Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića "Gotovina, stvarnost i mit" objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Novi Liber" u svojoj biblioteci "Sa zrnom soli", a predstavljena je u Zagrebu u početku studenoga.

ZAGREB

Od 32-godišnjaka s područja Slavonskog Broda policija je zaplijenila 7,8 kilograma marihuane i 93 grama kokaina, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Vrijednost zaplijenjene droge policija je procijenila na oko 170 tisuća kuna, no ona bi u uličnoj preprodaji dosegla znantno veću cijenu. Muškarac je uhićen u subotu nakon što ga je policijska jedinice za provedbu nadzora državne granice zaustavila na odmorištu Ježevo autoceste A3. Njegov automobil tada je pregledan uz pomoć službenog psa za detekciju koji je ukazao na prisutnost droga. Idućeg dana automobil je detaljno pretražen i u njemu je pronađeno dvadeset i tri paketa s ukupno 7,258 grama marihuane, dok je u stanu 32-godišnjaka na području Slavonskog Broda otkriveno još 522 grama marihuane, 93,3 grama kokaina i vaga za precizno mjerenje. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 32-godišnjak na za sada neutvrđen način nabavljao veće količine droge marihuane i kokain koje je zatim prodavao na ilegalnom tržištu grada Zagreba i Slavonskog Broda, navodi se u službenom policijskom izvješću. Zbog preprodaje droga 32-godišnjak je u nedjelju, uz kaznenu prijavu, priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

OSIJEK

Osječko-baranjska policija, u suradnji s vukovarsko -srijemskom, nakon kriminalističkog istraživanja nad većim brojem osoba, privela je 21-godišnjaka iz Darde i 21-godišnjaka iz Vukovara u istražni centar osječkoga Županijskoga suda, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Policajci su u Osijeku 26. studenog zaustavili automobil belomanastirskih oznaka, u kojemu su se nalazili 22-godišnjak iz Meca i 21-godišnjak iz Darde, u kojem su pronašli vrećicu s 14 grama marihuane. Nakon toga u premetačinama kuća i jednoga poslovnog prostora kod više muških osoba u dobi od 21 do 26 godina iz Darde i Meca te kuće 21-godišnjaka iz Vukovara pronađena je manja količina marihuane te precizna digitalna vaga. Nakon kriminalističke obrade istražnom sucu osječkoga Županijskog suda privedeni su 21-godišnjak iz Darde i 21-godišnjak iz Vukovara, a za navedeno kazneno djelo kazneno je prijavljeno još pet osoba iz Baranje. Većina prijavljenih policiji je već poznata zbog počinjenja kaznenih djela, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava.

GOSPIĆ

Gradske službe u Gospiću, timovi Javno-komunalnog poduzeća „Usluge“ i Javna vatrogasna postrojba tijekom protekle noći neprekidno su ispumpavale vodu iz podruma i nižih dijelova kuća i ustanova koje su poplavljene u sinoćnjem olujnom nevremenu koje je zahvatilo Gospić i okolicu. "Tijekom noći pročišćeni su šahtovi, i stanje se postupno sanira. Cijelu noć je organiziran rad timova komunalaca i vatrogasaca na terenu pa je jutros stanje gotovo sanirano. Jak vjetar polomio je tende na dva ugostiteljska objekta a jedna je osoba teže ozlijeđena", rekao je zamjenik gradonačelnika Ivana Biljana. Za manje od tri sata palo je 120 litara kiše po metru četvornom i sustav odvodnje nije mogao primiti obilnu količinu oborina pa je voda ušla u podrume i prizemlja nove zgrade „Croacia osiguranja“ u parku Kolakovac, Zavoda za zapošljavanje, Policijske uprave, Opće bolnice te još nekih objekata. U Državnu službu zaštite i spašavanja 112 u Gospiću dojavljeno je plavljanje više obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙