FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Slovenska naiva" u Galeriji "Mirko Virius"

Autor: vlar
ZAGREB, 19. studenoga 2010. (Hina) - Izložba reprezentativnih djela slovenske naivne umjetnosti "Slovenska naiva" otvorena je večeras u Galeriji "Mirko Virius".

Izloženo je 29 ulja na staklu, ulja na platnu i skulptura iz kolekcije Galerije likovnih samorastnikov u Trebnju, koji pružaju presjek slovenske naivne umjetnosti. Izložbu je organiziralo Hrvatsko društvo naivnih umjetnika (HDNU), u sklopu međunarodne kulturne suradnje s Republikom Slovenijom, a u okviru koje je sinoć otvorena i izložba hrvatske naive u slovenskom Trebnju.

Zagrebačka je izložba osmišljena kao ilustracija raznolikosti i šarenila likovnih izraza autora u zbirci Galerije likovnih samorastnikov u Trebnju, koja sadrži više od tisuću djela, rekla je autorica izložbe, kustosica slovenske galerije Patricija Pavlič. Predstavljeni autori razlikuju se prema upotrebljenim ikonografskim motivima i tehnikama, te pokazuju koliko se slovenska naivna umjetnost razlikuje od hrvatske.

Kao i u Hrvatskoj, jedno od najčešćih podloga za oslikavanje motiva je staklo, uz koje slovenski naivni umjetnici često koriste drvo i lesonit. U motivima prevladava isprepletanje mitologije i realnosti, razbrazdana ljudska lica obilježena bijedom, slovenski pejzaži i cvjetni motivi.

Za predstavljanje u Galeriji "Mirko Virius" odabrana su djela mlađe generacije slovenskih stvaralaca zajedno s klasicima slovenske naivne umjetnosti - Jankom Dolencom, Gretom Pečnik, Jožom Horvatom, Borisom Lavričem i Olgom Kolar.

Naivna umjetnost u Sloveniji razvila se nakon Drugog svjetskog rata, 20-ak godina kasnije nego u Hrvatskoj, a vrhunac popularnosti dosegnula je 70-ih godina prošloga stoljeća.

"Izložbe razmjene hrvatske i slovenske naivne umjetnosti promoviraju međukulturno sudjelovanje, suživot te kruženje kulturnih i umjetničkih proizvoda na ovim prostorima", istaknuo je na otvorenju predsjednik HDNU-a Milan Nadj. Tom se prigodom zagrebačkoj publici do 11. prosinca u Galeriji Mirko Virius otvara jedinstvena prilika razgledavanja umjetnina iz Galerije likovnih samorastnikov, jedinstvenog spomenika naivne umjetnosti na slovenskom području.

(Hina) xvl ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙