FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): u Japanu cijene dionica porasle, u Kini oštro pale

Autor: neba
TOKYO, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući jačanju dolara, cijene dionica u Japanu jutros su snažno porasle, dok su burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu pali za više od 1 posto, nakon vijesti o povećanju obvezne pričuve banaka u Kini kako bi se usporio rast kreditiranja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati skočio 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca.

Više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Južnoj Koreji, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju potonuli više od 1 posto.

U Singapuru i Australiji cijene su dionica pale između 0,6 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Rast japanskog Nikkei indeks ponajviše se zahvaljuje jačanju dolara u odnosu na jen, zbog čega su se na meti ulagača našle dionice izvoznika, kojima pogoduje slabljenje japanske u odnosu na američku valutu.

Tako je cijena dionice Canona porasla 2,3, a Advantesta 2,6 posto. Rastu Nikkeia pridonijelo je i jačanje dionica u bankarskom sektoru.

No, u Šangaju i Hong Kongu cijene su dionica jutros oštro pale, nakon vijesti da su kineske monetarne vlasti povećale obveznu rezervu za neke banke za 0,5 postotnih bodova kako bi zauzdale snažan rast kreditnih plasmana i inflaciju.

Zbog toga su pale cijene dionica kineskih banaka i građevinskih kompanija.

„Rast kineskog gospodarstva je malo prebrz, pa se zemlja suočava s povećanim inflacijskim rizicima. Vlasti će koristiti monetarnu politiku kako bi ohladile inflacijska očekivanja“, kaže Dong Xian'an, makroekonomist u tvrtki Industrial Securities.

Na valutnim se tržištima, pak, nastavlja oporavak dolara u odnosu na japansku i europsku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je s jučerašnjih 77,09 na 77,86 bodova, najvišu razinu od kraja listopada.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 80,80 na 81,80 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je tečaj eura potonuo s jučerašnjih 1,3845 na 1,3770 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 112,20 na 112,70 jena.

Jačanje dolara pritisnulo je cijene sirovina. Nakon što je jučer dosegnula rekordnih 1.424 dolara, cijena zlata kreće se jutros oko 1.397 dolara po unci.

Terminska cijena nafte jutros je, pak, pala drugi dan zaredom, i to za 0,6 posto, na 86,15 dolara po barelu.

Osim jačanja dolara, to je posljedica podataka o padu kineskog uvoza nafte.

Jutros je, naime, objavljeno da je u listopadu kineski uvoz 'crnog zlata' pao za 30 posto, na 3,8 milijuna barela dnevno, nakon što je u rujnu iznosio rekordnih 5,6 milijuna barela.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙