FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Cisco razočarao, cijene dionica pale

Autor: neba
NEW YORK, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše zbog slabih procjena daljnjih poslovnih rezultata tehnološkog lidera Cisco Systemsa, ali i jačanja dolara.

Dow Jones indeks oslabio je 73 boda, ili 0,65 posto, na 11.283 boda, dok je S&P pao 0,42 posto, na 1.213 bodova, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 2.555 bodova.

Cisco Systems razočarao je jučer ulagače smanjivši procjene prodaje u tekućem tromjesečju, zbog slabosti potrošnje i narudžbi pružatelja usluga. Doduše, prihodi tog proizvođača mrežne opreme porast će u razdoblju od studenoga ove do siječnja iduće godine, no upola manje nego što su analitičari procjenjivali.

Cijena dionice Ciscoa potonula je 16,2 posto, što je njezin najveći dnevni pad od 1994. godine.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se tržište tehnološke opreme ojačati brže od ostalih, posljednjih su mjeseci cijene dionica u tom sektoru snažno rasle. Od kraja kolovoza S&P indeks informatičko-tehnološkog sektora skočio je 21 posto, dok je S&P 500 indeks ojačao oko 16 posto.

No, Ciscova procjena dovela je u pitanje tezu o snažnom oporavku tehnološkog tržišta, pa su jučer pale i cijene dionica drugih tehnoloških kompanija. Dionica Hewlett-Packarda pojeftinila je 2,5 posto, Microsofta 1, a IBM-a 0,8 posto.

No, pitanje je, kažu analitičari, ukazuju li Ciscove procjene doista na slabost cjelokupnog tehnološkog tržišta, ili je poslovni model te kompanije zastario.

„Cisco je svakako tehnološki lider. No, s drugim razočaravajućim kvartalnim procjenama zaredom, ulagači se pitaju nije li njegov poslovni model zastario, nisu li manji konkurenti zagrizli u Ciscov tržišni udjel“, kaže Philip Dow, strateg u tvrtki RBC Wealth Management.

Na tržište je jučer negativno djelovalo i jačanje dolara. Zbog slabljenja američke valute posljednjih su mjeseci rasle cijene sirovina, što je poticalo cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

No, dolar posljednjih dana jača u odnosu na europsku valutu, koja je pod pritiskom zbog financijskih problema pojedinih članica eurozone, prvenstveno Irske.

Zbog toga je tečaj eura jučer pao ispod razine od 1,37 dolara, a istodobno se cijena američke valute probila iznad granice od 82 jena.

Ulagači su oprezni i zbog sastanka lidera skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Seulu. Prošloga su tjedna Njemačka i Kina bile vrlo kritične u vezi dodatnog labavljenja monetarne politike u SAD-u, što praktično umanjuje vrijednost dolara. S druge strane, Amerikanci optužuju Kineze da umjetno drže tečaj svoje valute niskim.

Nizak tečaj pojedinih nacionalnih valuta omogućuje jačanje izvoza tih zemalja, jer su njihovi proizvodi jeftiniji na svjetskom tržištu. To bi moglo voditi u veliku trgovinsku neravnotežu i dovesti do protekcionističkih mjera jer vlade nastoji zaštititi svoju proizvodnju i tržište, te potaknuti izvoz.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,8 milijardi dionica, dok je dosad prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosio 8,72 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 19 naprema 10.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 5.815 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.867 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,05 posto, na 6.723 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙