FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod nastavljenim pritiscima dužničkih briga eurozone

Autor: gvla
LONDON, 9. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Nastavljene zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima rubnih gospodarstava eurozone nastavile su u utorak pritiskati euro na međunarodnim tržištima valuta.

U takvim okolnostima jedinstvena europska valuta potonula je prema dolaru u ranojutarnjem trgovanju na najnižu razinu u tjedan dana od 1,3823 dolara. Prema jenu euro je oslabio 0,4 posto, na 112,50 jena, nakon što je prethodno potonuo na najnižu razinu u tjedan dana prema japanskoj valuti od 111,74 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema jenu, i to 0,7 posto, te se njime trgovalo po 80,59 jena.

"Došlo je do oštrog zaokreta na tržištu, što je zateklo na krivoj nozi neke igrače, no temeljno uvjerenje glede eura i dužničkih problema eurozone nije se promijenilo", ističe jedan trgovac.

U prošlom je tjednu znatno poskočila cijena osiguranja platne sposobnosti vlada Irske, Portugala i Španjolske. U utorak su cijene vezanih premija osiguranja potraživanja po državnim obveznicama rubnih zemalja eurozone ipak blago pale u očekivanju aukcije portugalskih trezorskih zapisa, koja je zakazana u srijedu.

Grčka je u utorak uspješno prodala 380 milijuna eura vrijedne trezorske zapise s rokom dospijeća od šest mjeseci, ali uz više prinose nego u listopadskoj aukciji.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na sastanak čelnika G20 koji u četvrtak počinje u Seulu.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙