FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga „Za univerzalni humanizam“ I. Supičića

Autor: mkov
ZAGREB, 12. studenoga 2010. (Hina) - Knjiga akademika Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ predstavljena je večeras na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, publicist Ivica Šola i autor Supičić.

Jelčić je ocijenio kako je riječ o iznimnoj knjizi koja se ističe svojom autonomnom vrijednošću i aktualnošću jer se nije mogla pravodobnije pojaviti.

„Živimo u vremenu koje ugrožava ljudsko dostojanstvo pa čak i samu ljudskost“, a u ovom vremenu srušeni su svi kriteriji koji razlikuju dobro od zla, istaknuo je. Ocijenio je kako kriza ne ovisi samo o materijalnom nego je ona ponajprije kriza duhovnoga.

„Više od 80 posto Hrvata očitovalo se kršćanima“, a ponašaju se ne samo kao krajnji ljevičari nego i kao nekršćani, kazao je Jelčić.

Istaknuvši kako se knjiga Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ temelji na Kristovim vrijednostima ocijenio je da ona daje odgovor na sva ključna pitanja sadašnjeg trenutka.

Šola smatra da razloge današnje krize treba tražiti u „mistici konačnoga“, odnosno u obogotvorenju povijest, te kako se rješenje krize može pronaći u povezivanju znanosti s mudrošću, mudrosti s teologijom, a teologije sa svetim.

„Svetost je odbijanje apsolutiziranja povijesti i dizanje pogleda prema onostranom, odnosno Bogu,“ a Supičićeva knjiga nudi mistiku beskonačnoga, rekao je Šola.

Supičić smatra kako humanizam nema alternativu jer je on odgovor na čovjekove beskrajne i neizrecive patnje i stradanja.

Knjigu „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ (726 str.) objavila je Kršćanska sadašnjost, a u njoj autor, uz ino piše o humanizmu i civilizaciji, kulturi i duhovnosti, duhu, psihologiji i duhovnosti, čovjekovoj cjelovitosti i čovječnosti Isusa Krista.

Akademik Ivan Supičić (1928.) je muzikolog. Pokretač je i glavni urednik Akademijinih prvih triju svezaka velike komparativne povijesti „Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost“. Počasni je predsjednik Kršćanskog akademskog kruga.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙