FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena tri zbornika Dana Cvite Fiskovića

Autor: mkov
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Tri zbornika Dana Cvite Fiskovića "Kultura ladanja", urednice Nade Grujić, "Renesansa i renesanse", Predraga Markovića i Jasenke Gudelj koja je uredila i zbornik "Umjetnost i naručitelj" predstavljeni su danas u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

O zbornicima su govorili akademik Tonko Maroević te urednici Nada Grujić, Predrag Marković i Jasenka Gudelj. Po Maroevićevim riječima iza Fiskovića je ostao dubok i široki trag u proučavanju naše umjetnosti. "Postavio je temelj struke u Dalmaciji", rekao je, dodavši kako je ladanjska kultura najtipičnija Fiskovićeva tema, u kojoj je postavio važne relacije između odmora, ambijenta i književnosti. Smatra kako je Fisković svojim istraživanjem uspješno spajao duhovno s praktičnim.

Govoreći o zborniku "Renesansa i renesanse", Maroević je istaknuo kako je u njem načinjena stilska kategorizacija spomenika. "Kao mali narod ili sredina imali smo dosta jake renesansne poticaje i utjecaje", rekao je, dodavši kako zbornik "Umjetnost i naručitelj" svjedoči o Fiskovićevu zanimanju za istraživanje arhivske građe. Istaknuvši kako je Fisković proučavao i naručitelje umjetničkih djela, ocijenio je da je tim usputno otvorio prostor za istraživanje socijalne povijesti umjetnosti.

Nada Grujić je podsjetila kako su u zborniku "Kultura ladanja" objavljeni tekstovi o mnogim dosad nepoznatim ili slabije poznatim građevinama, a zbog proučavanja novih dokumenta i problema, zbornik je svojevrsna sinteza višegodišnjih istraživanja hrvatske baštine.

Za zbornik "Renesansa i renesanse" Marković je istaknuo kako ocrtava profil i tematski karakter dvaju skupova o Fiskoviću, a oni su, kako je napomenuo, ponudili priloge boljem sagledavanju renesanse na našem tlu.

Po riječima Jasenke Gudelj zbornici otkrivaju stanje struke u Hrvatskoj. Napomenula je kako je zbornik "Umjetnost i naručitelj" cjelina u kojem je objavljeno 15 studija.

"Studije su vremenski i zemljopisno heterogene, jer zadiru u talijansku i austrijsku baštinu", rekla je dodavši kako one reflektiraju središnju temu povijesti umjetnosti u Hrvatskoj - odnos periferije i centra.

U zborniku radova "Umjetnost i naručitelji" (2010.) uvrštena su izlaganja sa znanstvenoga skupa Dani Cvite Fiskovića iz 2008., u zborniku "Renesansa i renesanse" (2008.) radovi su sa znastvenog skupa 2003. i 2004., a u "Kulturi ladanja" (2005.) izlaganja sa skupova 2001. i 2002.

Zbornike su objavili Institut za povijest umjetnosti i Odsjek za povijest umjetnosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙