FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PEKING - Svjetska banka povisila je prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 10 posto, priopćivši da je stanje tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju bilo "iznenađujuće snažno". Procijenjeni rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u tromjesečju od srpnja do rujna blago je usporio, kliznuvši na još uvijek snažnih 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, istaknula je Svjetska banka u tromjesečnom izvješću o stanju u kineskom gospodarstvu. Snažan rast izvoza ponovno je značajno pridonio godišnjem rastu i dodatno uvećao ionako ogroman kineski trgovinski višak, dok su rast ulaganja, urbana potrošnja, te uvoz usporili, ističe nadalje Svjetska banka u izvješću. Kina je u prošloj godini zabilježila gospodarski rast od 9,1 posto.

BRUXELLES - Europska komisija želi da korisnici prometa plaćaju za emisiju stakleničkih plinova, buku i drugu štetu koju uzrokuju, pokazuju prijedlozi izneseni u nacrtu Bijele knjige o prometu, prenose europski mediji. Nacrt dokumenta, koji donosi planove EK za iduće desetljeće, predviđa radikalno drukčiji sustav prometa do 2020. koji uključuje jedinstveni europski prometni prostor, otvorena tržišta, zeleniju infrastrukturu i tehnologije s niskom emisijom CO2. "Cijena prijevoza vjerojatno će se povećati zbog skupe nafte, sve gušćeg prometa, manjka stručnih radnika i šire primjene načela 'korisnik plaća' za korištenje infrastrukture", kaže se u nacrtu dokumenta. Dokument također razmatra poboljšanje infrastrukture kako bi se potaknuo održiviji promet.

MOSKVA - Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger pozvao je u utorak Rusiju da sudjeluje u izradi nove energetske strategije Europske unije tijekom susreta s potpredsjednikom ruske vlade Igorom Sečinom, kazao je glasnogovornik ruske vlade. Oettinger i Sečin razgovarali su o pripremi desete obljetnice konferencije o energetskom dijalogu EU-Rusija, koja će se održati 23. studenoga u Bruxellesu, kazao je Sečinov glasnogovornik. Energetski dijalog EU-Rusija diplomatski je proces uspostavljen 30. listopada 2000. u cilju jačanja energetske sigurnosti EU-a.

ŠANGAJ - Kineska vlada razmišlja o formiranju strateških rezervi 10 metala, uključujući i one iz skupine rijetkih metala, izvijestili su kineski državni mediji. Nedavna odluka kineske vlade o ograničenju izvoza rijetkih metala zabrinula je Japan i SAD budući da Kina kontrolira preko 95 posto globalnog tržišta rijetkih metala, koji se koriste u proizvodnji širokog raspona proizvoda. Plan razvoja strateških rezervi odnosi se na rijetke metale, te volfram, antimon, molibden, kositar, indij, germanij, galij, tantal i cirkonij, prenosi list Shangai Securities News, pozivajući se na neimenovane izvore. Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine u utorak je kazao da će vlada u idućoj godini dodatno sniziti izvozne kvote za rijetke metale, ali "ne previše".

MADRID - Broj nezaposlenih u Španjolskoj, koja bilježi najvišu stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji, porastao je u listopadu treći mjesec zaredom, priopćilo je španjolsko ministarstvo rada. Samo u listopadu broj registriranih nezaposlenih porastao je za 68.213 osoba ili 1,7 posto u odnosu na rujan, te je u prošlom mjesecu ukupno nezaposleno bilo 4.085.976 osoba, navodi se u priopćenju. U odnosu na prošlogodišnji listopad broj nezaposlenih povećan je za 7,3 posto odnosno za 277.623 osobe.

MOSKVA - Ruski proizvođač umjetnih gnojiva Phosagro namjerava podastrti ponudu za vodećeg proizvođača gnojiva u svijetu, kanadski Potash BHP i time konkurirati ponudi BHP Billitona, izvijestio je moskovski poslovni dnevnik Vedomosti. Predsjednik uprave Phosagra Vladimir Litvinenko zatražio je od ruskog premijera Vladimira Putina da odobri potencijalnu transakciju, a od ruskih banaka da osiguraju potrebna sredstva, pišu Vedomosti, pozivajući se na Litvinenkovo pismo ruskom premijeru. Vijest o ruskoj ponudi objavljena je nakon što su kanadski regulatori u utorak priopćili da još nisu donijeli odluku o 39 milijardi dolara vrijednoj ponudi BHP Billitona za Potash. U Phosagru nisu bili dostupni za komentar o toj informaciji.

BEČ - Najveći svjetski proizvođač opeke Wienerberger u trećem je tromjesečju više nego učetverostručio neto dobit u usporedbi s godinom ranije, dok su mu prihodi ostali gotovo nepromijenjeni, priopćeno je iz austrijske kompanije. Neto dobit uvećana je tako na 26 milijuna eura, dok su prihodi na godišnjoj razini ostali gotovo nepromijenjeni u visini 518 milijuna eura. Operativna dobit uvećana je 19 posto, na 34 milijuna eura, objavila je dalje kompanija. Pad prihoda u srednjoj i istočnoj Europi i Sjevernoj Americi uglavnom je nadoknađen njihovim rastom u većem dijelu zapadne Europe. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna Wienerberger je smanjio neto gubitak na 13 milijuna eura, sa 198 milijuna u istom razdoblju godine ranije.

PARIZ - Societe Generale je izvijestio da je u trećem tromjesečju više nego udvostručio neto dobit, poglavito zahvaljujući snažnim rezultatima u dijelu poslovanja s građanstvom i smanjenom iznosu rezervacija za loše zajmove. Neto dobit druge po veličini francuske banke u tom je tromjesečju uvećana na 896 milijuna eura, sa 426 milijuna eura u istom razdoblju godine ranije. Dobit u francuskom ogranku za poslovanje s građanstvom pritom je uvećana za 15 posto na godišnjoj razini i iznosila je 340 milijuna eura, objavila je nadalje banka. Bančini prihodi u trećem su tromjesečju iznosili 6,3 milijarde eura, u skladu s očekivanjima tržišta.

OSLO - Norveški energetski div Statoil udvostručio je neto dobit tijekom trećeg tromjesečja, ali je proizvodnja nafte i plina pala gotovo za petinu zbog opsežnih radova na održavanju pogona, izjavila je grupa. Neto dobit je u razdoblju od lipnja do rujna iznosila 13,8 milijardi norveških kruna (2,3 milijarde dolara), u odnosu na 6,6 milijardi kruna u istom poslovnom razdoblju 2009. Njezin skok rezultat je viših cijena nafte i plina, snažnijih neto financijskih prihoda i nižih poreza. Prihodi su iznosili 127,4 milijarde kruna i bili su četiri posto viši nego u istom razdoblju lani. Tvrtka je istodobno snizila prognozu proizvodnje u cijeloj 2010. slijedom nedavnih odluka o privremenom smanjenju proizvodnje na dva polja u Sjevernom moru zbog probijanja nove bušotine.

FRANKFURT - Udruženje njemačke automobilske industrije VDA priopćilo je da bi ove godine na njemačkom tržištu trebalo biti prodano nešto više od 2,9 milijuna vozila, što je više nego što je navedeno u prethodnoj prognozi ali i dalje znatno manje nego u 2009. U VDA očekuju da će se prodaja u ovoj godini smanjiti za 23 posto u odnosu na 2009., što je u oštroj suprotnosti s trendovima u gospodarstvima u nastajanju poput Brazila, Kine i Indije. U Njemačkoj je u listopadu registrirano 256.775 novih automobila, 20 posto manje nego u istom mjesecu lani. Time je nastavljen trend pada 11. mjesec zaredom, iako sporijim tempom nego u prvoj polovini godine.

LONDON - Cijene nafte poskočile su u srijedu na najvišu razinu u šest mjeseci, prekoračivši 84 dolara za barel nakon što su najnoviji američki podaci pokazali pad zaliha sirove nafte a tržište se priprema za objavu odluke o kvantitativnom ublažavanju američke monetarne politike. Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je na američkom tržištu 57 centi na 84,47 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo i 84,50 dolara, najvišu dnevnu razinu od početka svibnja. Na londonskom tržištu njime se trgovalo po 55 centi višoj cijeni od 85,96 dolara. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 81,90 dolara, što znači da je bila 1,35 dolara viša nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali temeljem očekivanja da će američka središnja banka Fed objaviti nove mjere popuštanja monetarne politike i time pomoći najvećem svjetskom gospodarstvu da se osovi na noge. Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju ojačao 0,23 posto, na 5.770 bodova, a na sličnom postotnom dobitku, od oko 0,3 posto, bio je i frankfurtski Dax, popevši se na 6.674 boda. Pritom su naftne dionice u prosjeku ojačale jedan posto a među značajnijim dobitnicima bio je i financijski sektor.

HONG KONG - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, kao i jučer na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u SAD-u. U Hong Kongu je Hang Seng indeks skočio 1,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u 28 mjeseci, dok je južnokorejski Kospi indeks ojačao oko jedan posto. U Australiji i Singapuru cijene su dionica porasle između 0,4 i 0,8 posto, dok su u Šangaju oslabile oko 0,3 posto. Zbog blagdana, u Japanu se danas ne radi, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros u plusu 0,34 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će izbori za Kongres i odluka američke središnje banke o popuštanju monetarne politike poboljšati poslovno okruženje. Dow Jones indeks ojačao je 64 boda, ili 0,58 posto, na 11.188 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 1.193 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 2.533 boda. Među najvećim dobitnicima bio je jučer naftni sektor. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,1 posto. To je potaknulo i cijene u rudarskom sektoru, pa su dionice Freeport-McMoRan Copper & Golda, ExxonMobila i Alcoe porasle više od jedan posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙