FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sat

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je da je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti od 92,1 milijarde mađarskih forinti (448 milijuna dolara), poglavito zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentu naftne proizvodnje i istraživanja a unatoč novom "kriznom porezu" za energetski sektor. Neto dobit mađarske kompanije od ukupnih operacija uključujući i posebne stavke, poput učinaka novog poreza koji je uvela mađarska vlada, u trećem je tromjesečju tako poskočila na 92,1 milijardu forinti, s 12,9 milijardi u istom razdoblju prošle godine, navodi se u poslovnom izvješću. Posebne stavke uključuju sredstva rezerviranja u iznosu od 15,5 milijardi forinti za zbrinjavanje viška zaposlenika u hrvatskoj naftnoj industriji Ini i iznos od gotovo 20 milijardi forinta rezerviran za krizni porez za ovu godinu. Operativna dobit u segmentu proizvodnje nafte i istraživanja, isključujući posebne stavke, uvećana je u trećem tromjesečju na 81,7 milijardi forinti, sa 74,1 milijarde forinti u drugom tromjesečju, zahvaljujući većem obujmu proizvodnje, poglavito u Siriji i Hrvatskoj, višim cijenama sirove nafte, te slabljenju forinte i hrvatske kune u odnosu na američki dolar. U segmentu rafinerijskog poslovanja i marketinga rast operativne dobiti u MOL-u uglavnom pripisuju većem obujmu prodaje u navedenom razdoblju.

LUXEMBOURG - Graditeljske aktivnosti u 16-članoj eurozoni u rujnu su smanjene 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u 27-članoj Europskoj uniji pale za 1,7 posto, pokazuju desezonirani podaci europskog ureda za statistiku Eurostata. Usporedbe radi, u kolovozu su aktivnosti u sektoru graditeljstva pale u eurozoni za 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok su u EU-u ostale nepromijenjene. U odnosu na rujan prošle godine, graditeljske aktivnosti smanjene su za 8,1 posto u eurozoni, a u Uniji za 3,6 posto, objavio je dalje Eurostat. Među zemljama članicama za koje postoje dostupni podaci aktivnosti u tom sektoru pale su u rujnu na mjesečnoj razini u devet zemalja, porasle u četiri zemlje, dok su nepromijenjene ostale u Češkoj. Na godišnjoj razini graditeljski sektor zabilježio je pad aktivnosti u deset a rast u četiri zemlje članice.

BRUXELLES - Ministri financija eurozone dogovorili su se da pošalju zajedničku misiju EU-a i MMF-a u Dublin kako bi pripremila teren za spašavanje Irske radi sprečavanja širenja krize u druge zemlje. Ministri su nakon sastanka u utorak izjavili da će se tim sastavljen od predstavnika Europske komisije (EK), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) usredotočiti na razgovore koji će biti pokrenuti ovaj tjedan kako bi se pomoglo irskom bankovnom sektoru, ako Dublin odluči zatražiti pomoć. Ekonomisti kažu da je spašavanje države vrlo vjerojatno, unatoč odluci irske vlade da se odupre pritiscima za hitno spašavanje samo nekoliko mjeseci nakon što su MMF i EU priskočili u pomoć Grčkoj radi servisiranja dugova. "Svaka pomoć u vezi rješavanja toga problema u irskom bankovnom sustavu bit će više nego dobrodošla", kazao je irski ministar financija Brian Lenihan.

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je predstavila prioritete energetske infrastrukture za sljedeća dva desetljeća, te definirala prioritetne koridore za prijenos električne energije, plina i nafte, priopćeno je iz Bruxellesa. Europska unija želi izgraditi energetski sustav koji će voditi brigu o zaštiti okoliša, te srušiti prepreke između nacionalnih tržišta kako bi se ojačala konkurentnost. Međutim, Europska komisija kaže da nedostatak mreža te ciljeve otežava. Energetski ciljevi mogu se postići samo ako postoji "adekvatna energetska infrastruktura", rekao je povjerenik za energetiku Guenther Oettinger u priopćenju. Plan prioriteta poslužit će kao temelj za buduće odluke o financiranju konkretnih projekata EU-a.

PARIZ - Europska unija teško će ostvariti cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. bude 20 posto, ocjenjuje konzultantska tvrtka Capgemini u "Europskom opservatoriju tržišta energije". Rast obnovljivih izvora energija 2009. bio je snažan - 15 posto za energiju vjetra i 53 posto za solarnu, ali ipak manji nego 2008. i vjerojatno nije dovoljno brz da bi Europa ostvarila cilj od 20 posto obnovljivih izvora energije u energetskoj mješavini do 2020., navodi Capgemini. "Kopnena područja koja su najpogodnija za iskorištavanje energije vjetra već su iskorištena, zbog čega je potrebno razvijati projekte na pučini, koji su složeniji i skuplji", kaže se u izvješću. Kako bi potaknule njihov razvoj, vlade bi trebale povećati cijenu električne energije, što je teška odluka u uvjetima sporog gospodarskog oporavka, ističe se u izvješću.

SOFIJA - Dioničari projekta plinovoda Južni tok namjeravaju od Europske komisije zatražiti kontrolu do 70 posto njegovih kapaciteta i ograničenje pristupa trećim stranama usprkos EU propisima, izjavio je bugarski ministar za energiju. "Zajednička tvrtka zatražit će od Europske komisije izuzeće od novih propisa EU-a, čiji je cilj liberalizacija europskog plinskog tržišta kroz prisiljavanje kompanija da razdvoje aktivnosti opskrbe i proizvodnje od mrežnih operacija", izjavio je ministar gospodarstva i energetike Trajčo Trajkov. "Od Komisije ćemo zatražiti da rezervira 50, 60 ili 70 posto kapaciteta plinovoda za naše dioničare, a da liberalizira ostatak", pojasnio je Trajkov. Ruski premijer Vladimir Putin kritizirao je prilikom nedavnog posjeta Bugarskoj plan liberalizacije tržišta plina u EU. Trajkov je potvrdio da su izmjene sporazuma svakako nužne bude li se on usklađivao s propisima EU-a o liberalizaciji plinskog tržišta, koji stupaju na snagu u ožujku 2011.

SYDNEY - Svjetska potražnja za sve važnijim rijetkim metalima koji se koriste u proizvodnji široke palete digitalnih proizvoda mogla bi već sljedeće godine nadmašiti ponudu s obzirom na kinesko ograničenje izvoza, upozoravaju stručnjaci. Svijet mora razviti nove tehnologije ili odrediti prioritete za upotrebu metala koji se koriste u proizvodnji iPhonea i televizora ravnih ekrana, ali i hibridnih automobila, solarnih panela i vjetroturbina, ističu australski stručnjaci. „Svjedočimo klasičnoj krizi ponude i potražnje. U normalnim uvjetima svjetska potražnja nadmašit će ponudu u 2011.“, kazao je na internetskom brifingu profesor Brent McInnes sa Sveučilišta Curtin u regiji Zapadne Australije.

BERLIN - Dobna granica za odlazak u mirovinu ipak će se postupno pomicati na 67 godina u Njemačkoj, ustvrdila je ministrica zapošljavanja Ursula von der Leyen, suočena sa sve snažnijim otporom toj reformi. Ministrica je predstavila izvješće o radu osoba koje su napunile 60 godina života, a koje pokazuje da je u 2009., radilo 38,4 posto radnika od 60 do 65 godina života, u odnosu na 28 posto 2005. Izrada redovitih izvješća o radu nakon 60-te postavljena je prije tri godine kao uvjet za mirovinsku reformu kojom se granica za umirovljenje povisuje sa 65 na 67 godina i to postupno od 2012. "Na temelju činjenica vlada je zaključila da taj zakon treba opstati", rekla je Ursula von der Leyen.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je svojim državljanima na sjajnim naporima kojima su prevladali gospodarsku i financijsku krizu u poruci, koju je u srijedu objavio tisak. Pod naslovom "Četiri obećanja, ali ponajprije hvala", kancelarka je poručila "Hvala, drage sugrađanke i sugrađani. Učinili ste od Njemačke zemlju koja je najbolje prevladala svjetsku gospodarsku krizu". Merkel naciji obećaje jačati javne financije, ulagati u obrazovanje, razvijati obnovljive energije i osigurati financiranje zdravstvene skrbi. Njemački BDP lani je pao za 4,7 posto, no ta zemlja orijentirana na izvoz vrlo je brzo iskoristila oživljavanje svjetske potražnje, napose u Aziji, te vlada predviđa rast od 3,4 posto u ovoj godini.

VILNIUS - Francuska energetska tvrtka Electricite de France (EDF) i južnokorejska Korea Electric Power Corporation najizgledniji su kandidati za dobivanje ugovora o gradnji nove nuklearne elektrane u Litvi, tvrdi lokalni list Verslo Zinios. Osim te dvije kompanije, za taj pet milijardi eura vrijedan ugovor natječu se još tri neimenovane tvrtke, piše nadalje taj poslovni dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi. Kao mogući kandidati spominjale su se i njemačke tvrtke E.ON i RWE, no te informacije nisu službeno potvrđene zbog tajnosti natječaja. Litvanski premijer Andrius Kubilius kazao je kako ne želi "niti potvrditi niti zanijekati" informaciju o EDF-u i KEPC-u. Litvansko ministarstvo energetike najavilo je da će odluku o strateškom ulagaču donijeti prije kraja godine.

ŽENEVA - Švicarska farmaceutska kompanija Roche priopćila je da će otpustiti 4.800 zaposlenih tijekom dvije godine, većinom u SAD-u, radi uštede 2,4 milijarde švicarskih franaka (2,4 milijarde dolara) do 2012. To je šest posto od ukupno 82.000 zaposlenih u toj kompaniji, a većinom će se odnositi na radna mjesta u prodaji, marketingu i proizvodnji, stoji u priopćenju kompanije sa sjedištem u Baselu. Dodatnih 1.500 radnih mjesta bit će preseljeno na druge lokacije unutar tvrtke ili u druge zemlje, što znači da će najavljena reorganizacija obuhvatiti ukupno 6.300 radnih mjesta. Roche je u trećem tromjesečju zabilježio 7-postotni pad prihoda na godišnjoj razini na 11,5 milijardi franaka. U razdoblju do 2012. troškovi preustroja iznosit će 2,7 milijardi franaka, priopćeno je iz tvrtke.

SAN FRANCISCO - Njemački softverski div SAP ispričao se američkom rivalu Oracleu zbog lošeg vođenja američkog ogranka koji je kupio prije pet godina. Čelnik SAP-a Bill McDermott ispričao se tijekom sudskog saslušanja zbog pokušaja ogranka TomorrowNow da koristi nelicencirani Oracleov softver kako bi tom američkom divu preoteo klijente za usluge održavanja. SAP je priznao da je loše postupio u tome slučaju, no ustraje u tvrdnji da su stvarne štete koje je prouzročio u međuvremenu ugašeni ogranak znatno manje od četiri milijarde dolara koliko tvrdi Oracle.

SANTIAGO - Trideset i tri Čileanke zabarikadirale su se u utorak na dnu napuštenog rudnika, 500 kilometara južno od Santiaga, i prijete štrajkom glađu u znak prosvjeda protiv ukidanja socijalnog programa zapošljavanja u toj regiji. Trideset i tri žene zabarikadirale se na 500 metara dubine u rudniku "Chiflon del Diablo" (Vražji klanac) blizu grada Lote. Taj negdašnji ugljenokop, zatvoren devedesetih godina, pretvoren je u turističko odredište, s tunelima otvorenima za posjetitelje. Žene ovim potezom ponavljaju borbu za preživljavanje trideset i trojice čileanskih rudara koji su dva mjeseca proveli pod zemljom, zatrpani u rudniku San Jose.

LONDON - Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton iduće bi godine britanskome gospodarstvu moglo dati poticaj od 620 milijuna funta (5,4 milijarde kuna), objavio je u srijedu "Verdict", tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta. Tvrtka je procijenila da bi trgovci od prodaje robe široke potrošnje koja će se naći na tržištu u povodu zaruka Kate i princa Williama mogli zaraditi 12 do 18 milijuna funta, a od raznih suvenira što će ih prodavati prije njihova vjenčanja oko 26 milijuna funta. No, pravi poticaj gospodarstvu mogao bi stići iz "vala dobrog osjećaja" koji će zahvatiti Britance. "Verdict" predviđa da će trgovci ostvariti znatnu dobit, preciznije oko 360 milijuna funta, a turističke i putničke agencije po nekim bi najavama mogle zaraditi oko 216 milijuna funta.

LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 82 dolara za barel, pritisnute obnovljenim zabrinutostima da bi Kina mogla povisiti kamatne stope u borbi protiv inflacije. Na američkom tržištu cijena barela nafte pala je 60 centi na 81,74 dolara, nakon što je nakratko dotaknula 81,18 dolara, najnižu razinu od 29. listopada. Na tržištu u Londonu barel nafte pojeftinio je 52 centa i njime se trgovalo po 84,21 dolara. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 82,35 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u srijedu su blagu podršku dobivali od kupovina dionica poglavito iz sektora banaka i rudarskih kompanija, no veće dobitke priječile su zabrinutosti u vezi irskih dugova. Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,14 posto, kliznuvši na 5.673 boda, dok je frankfurtski DAX indeks bio u plusu 0,3 posto, popevši se na 6.685 bodova. Bankovne dionice, koje su na vrijednosti izgubile 10 posto u posljednja dva mjeseca, u srijedu su se blago oporavile, predvođene Societe Generaleom i Banco Santanderom, čije su dionice ojačale dva odnosno 1,1 posto. Blago su se oporavile i dionice rudarskog sektora.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule više od 1,5 posto, jer su dužnički problemi Irske, moguće stezanje monetarne politike u Kini i jačanje dolara natjerali ulagače na povlačenje iz rizičnijih investicija. Dow Jones indeks pao je 178 bodova, ili 1,59 posto, na 11.023 boda, dok je S&P potonuo 1,62 posto, na 1.178 bodova, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 2.469 bodova. Kao i u proljeće, u fokusu ulagača ponovno su dužnički problemi u eurozoni, samo što ovoga puta u glavnoj ulozi nije Grčka nego Irska. Jučer su pale cijene dionica u svih 10 industrijskih grupa S&P 500 indeksa. VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat i kao 'indeks straha', skočio je pak jučer za gotovo 12 posto, što je njegov najveći dnevni skok još od polovice kolovoza.

HONG KONG - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a tečaj eura prema dolaru kreće se nedaleko najnižih razina u sedam tjedana, jer ulagače zabrinjavaju financijski problemi Irske i moguće zaoštravanje monetarne politike u Kini. Cijene dionica u Šangaju potonule su jutros gotovo dva posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji oslabili između 0,1 i 1,6 posto. Od značajnijih tržišta, jedino su na Tokijskoj burzi cijene dionica jutros blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,6 posto. Jedino je tokijski Nikkei indeks jutros blago porastao. Razlog je tome jačanje dolara prema jenu, što je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙