FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, euro najniži u 7 tjedana

Autor: neba
HONG KONG, 17. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a tečaj eura prema dolaru kreće se nedaleko najnižih razina u 7 tjedana, jer ulagače zabrinjavaju financijski problemi Irske i moguće zaoštravanje monetarne politike u Kini.

Cijene dionica u Šangaju potonule su jutros gotovo 2 posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji oslabili između 0,1 i 1,6 posto.

Od značajnijih tržišta, jedino su na Tokijskoj burzi cijene dionica jutros blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Kineski premijer Wen Jiabao kazao je jutros da vlada priprema mjere za zauzdavanje inflacije, što je dodatno učvrstilo uvjerenje ulagača da će Kina uskoro zaoštriti monetarnu politiku.

To je, zajedno s financijskim problemima Irske, natjeralo ulagače na prodaju dionica, posebice u rudarskom i energetskom sektoru, koji su pod pritiskom zbog slabljenja cijena sirovina.

Jedino je tokijski Nikkei indeks jutros blago porastao. Razlog je tome jačanje dolara prema jenu, što je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je jučerašnji sastanak ministara financija Europske Unije završio bez dogovora o Irskoj. No, dužnosnici EU-a poručili su da pripremaju financijsku pomoć, ako bude potrebno, za tamošnji bankarski sektor, koji je u velikim poteškoćama zbog pada cijena na tržištu nekretnina.

To je donekle smanjilo pritisak na europsku valutu. Nakon što je jučer potonuo na samo 1,3446 dolara, najnižu razinu u 7 tjedana, jutros se tečaj eura primaknuo granici od 1,35 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura oslabila je s jučerašnjih 112,90 na 112,60 jena.

Tečaj dolara porastao je s jučerašnjih 83 na 83,40 jena.

Stabilizirala se i terminska cijena nafte. Nakon što je jučer potonula 3 posto, jutros je ojačala oko 5 centi, na 82,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙